EK chce, aby o platoch členov predstavenstva rozhodovali akcionári

Európska komisia (EK) chce obmedziť platy vysokých manažérov. V budúcnosti by o nich mali rozhodovať vlastníci firmy. Informovala o tom agentúra DPA.
Akcionári by v budúcnosti mali na valnom zhromaždení hlasovať o odmenách členov predstavenstva. Tiež by mali rozhodnúť, o koľko môže byť odmena členov predstavenstva vyššia, než je priemerná mzda zamestnanca firmy. To vyplýva z interného návrhu plánovanej novelizácie legislatívy o právach akcionárov, uviedlo sobotné (1. 2.) vydanie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Eurokomisár pre vnútorný trh Michel Barnier chce návrh novelizácie oficiálne predložiť v marci. Návrh nepočíta s paušálnym obmedzením platov členov predstavenstva. Európska únia (EÚ) doteraz schválila len obmedzenie odmien bankárov.
EK podľa FAZ odôvodňuje novelizáciu argumentom, že odmeny vysokých manažérov v uplynulých rokoch neboli dostatočne v súlade so záujmami akcionárov. Keďže sa v máji budú konať voľby do Európskeho parlamentu (EP), rokovania o návrhu sa začnú najskôr v druhej polovici roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy