Rakúska Raiffeisen Bank International dala dcére v Maďarsku ďalších 55 mil. eur

Viedenská centrála rakúskej Raiffeisen Bank International (RBI) vlani v poslednom štvrťroku poskytla svojej maďarskej dcére injekciu 55 miliónov eur. Agentúra APA s odvolaním sa na dnešné vydanie denníka WirtschaftsBlatt informuje, že dôvodom ďalšej pomoci v minulom roku boli nevyriešené otázky maďarských klientov, ktorí si pred rokmi u nej zobrali úvery v cudzích menách.
V novembri dostala RBI od maďarského úradu pre hospodársku súťaž pokutu dva milióny eur. Banka sa odvolala. Spor by údajne mohol trvať až dva roky.
Na Raiffeisen v Maďarsku podali žalobu niektorí jej klienti. Podľa informácií v kapitálovom prospekte banky sa vedú s ňou spory v celkovej hodnote 16,4 milióna eur. Ide o úvery, ktoré si zobrali vo švajčiarskych frankoch.
Rovnaké ťažkosti podľa WirtschaftsBlattu hrozia banke aj v Chorvátsku. Vláda v Záhrebe chce novým zákonom chrániť klientov, ktorí sa vzali úvery v cudzích menách a neskôr sa podmienky ich splácania zmenili v ich neprospech. To sa predtým stalo práve v Maďarsku.
Ak zákon o ochrane klientov bánk nadobudne účinnosť, RBI by musela znášať v Chorvátsku náklady niekoľko desiatok miliónov eur.
Raiffeisen proti takému postupu vládnych orgánov spolu s ďalšími bankami podala žalobu na súd.
Raiffeisen však musí ísť na súd aj v New Yorku. Jeden jej klient podal žalobu, že sa Raiffeisen Investmentbank (RIAG), ktorá sa po fúzii s časťami Raiffeisen Zentralbank pričlenila k RBI, zaplietla do podvodu srbskej privatizačnej agentúry. Údajne vznikla škoda 31 až 52 miliónov USD (22,70 až 38,07 milióna eur). Zatiaľ nie je známe, kto je žalobcom a prečo sa chce súdiť práve v New Yorku.

Súvisiace články

Aktuálne správy