Španielsko očakáva silnejší rast

Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny môže tento rok posilniť o takmer 1 %, tvrdí minister hospodárstva Luis de Guindos

Španielska ekonomika by mala v tomto roku posilniť o takmer 1 %. Vyhlásil to v utorok minister hospodárstva Luis de Guindos. Revidovaný odhad podľa neho vláda zapracuje do svojho programu stability, ktorý plánuje zverejniť koncom apríla. Aktuálna vládna prognóza počíta v roku 2014 s posilnením výkonu hospodárstva o 0,7 %. Pred dvoma rokmi sa Španielsko nachádzalo na pokraji kolapsu, náročné reformy však začínajú prinášať výsledky, povedal de Guindos. V roku 2013 sa španielska ekonomika podľa odhadu centrálnej banky krajiny zmenšila o 1,2 %.

Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny sa prepadla do recesie po prasknutí bubliny na realitnom trhu v roku 2008. Po prechodnom zotavení nasledoval ďalší prepad, z ktorého sa ekonomika dostala v treťom kvartáli 2013, keď v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o miernych 0,1 %. Vláda premiéra Mariana Rajoya odhaduje, že v poslednom kvartáli vlaňajška sa ekonomika zväčšila o 0,3 %.

Podľa vládnych odhadov má nezamestnanosť v Španielsku tento roku klesnúť na 25,9 % z vlaňajších odhadovaných 26,6 %. Medzinárodný menový fond varoval, že nezamestnanosť môže v krajine zotrvať nad hranicou 25 % ďalších päť rokov, pokiaľ vláda v Madride neprijme opatrenia na zníženie ceny práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy