SP odmieta predraženie projektu elektronizácie služieb

Pri rozpočte v sume 71 mil. eur sa podľa Sociálnej poisťovne počíta aj s druhým projektom zameraným na znižovanie administratívnej záťaže poistencov a k tomu navyše aj s päťročnou údržbou systémov.

Sociálna poisťovňa (SP) odmieta tvrdenia o predražení projektu zameraného na zavedenie elektronických služieb poisťovne. „Boli uverejnené informácie, podľa ktorých bývalé vedenie poisťovne potrebovalo na projekty financované z Operačného programu Informatizácie spoločnosti (OPIS) 34 miliónov eur a súčasné vedenie objem finančných prostriedkov zvýšilo až na 71 miliónov eur,“ uvádza poisťovňa. Projekt bol podľa SP pôvodne ocenený na 46 mil. eur. O 12 mil. eur sa suma podľa poisťovne znížila po administratívnom rozhodnutí vtedajšieho riadiaceho orgánu OPIS, a to bez dostatočnej odbornej odôvodnenosti. Ako tvrdí SP, bývalé vedenie poisťovne o tomto znížení ceny najskôr ani nevedelo. „Keď sa to dozvedelo, jeho prvá reakcia bola, že v uverejnenom oznámení je chyba a očakáva jeho opravu do 3 dní,“ argumentuje poisťovňa.

Pri rozpočte v sume 71 mil. eur sa podľa poisťovne počíta aj s druhým projektom zameraným na znižovanie administratívnej záťaže poistencov a k tomu navyše aj s päťročnou údržbou systémov. „Argumentovať dnes touto sumou je preto zavádzajúce a nekorektné,“ tvrdí poisťovňa. Predpokladaná cena 5 mil. eur ročne na podporu a údržbu systémov podľa poisťovne predstavuje necelých 11 % z obstarávacej ceny ročne. „Nie je to vôbec nadsadený predpoklad pri informačnom systéme, ktorý realizuje legislatívu v sociálnej oblasti, pretože tá sa pravidelne ročne významne mení,“ uviedla SP.

Týždenník Trend minulý týždeň upozornil na to, že šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko dodnes hľadá dodávateľa integrovaného systému formou súťažného dialógu. Ten je v záverečnej fáze a pripravuje sa konečné zadanie pre uchádzačov na predloženie záväznej ponuky. Medzi uchádzačmi by mal byť podľa Trendu ako dlhoročný dodávateľ poisťovne aj Atos IT Solution and Services. V septembri minulého roka podpísal podľa Trendu Muňko bez súťažného dialógu dodatok k zmluve s Atosom v hodnote vyše 5 mil. eur. Zhotoviteľ má spracovať analýzu k definovaniu možností zavedenia ročného zúčtovania poistného.

Projekt elektronických služieb poisťovne má občanom umožniť podávanie a vypĺňanie základných žiadostí a dokumentov v elekronickej forme. Výstupy zo spracovania podaní a dokumentov dostanú poistenci elektronicky. Súčasťou projektu má byť aj individuálny účet poistenca, ktorý mu poskytne komplexnú informáciu o jeho sociálnom poistení a vyplatených dávkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy