Budapešťania míňajú na energiu v domácnosti už menej ako Bratislavčania

Vlani v júli bol pomer ceny elektriny a plynu k príjmom domácností v Budapešti druhým najvyšším spomedzi hlavných miest Európy, viac platili iba obyvatelia Bukurešti.

Vlani v júli bol pomer ceny elektriny a plynu k príjmom domácností v Budapešti druhým najvyšším spomedzi hlavných miest Európy, viac platili iba obyvatelia Bukurešti. V decembri po sérii znižovaní režijných nákladov domácností sa však maďarská metropola v pomere výšky uvedených nákladov k príjmom obyvateľstva dostala aj za Bratislavu, Prahu a Lisabon, uviedla dnes agentúra MTI.
Maďarský úrad pre reguláciu energetiky a technických služieb (MEKH) porovnáva maďarské ceny so zahraničnými pol roka, pričom sleduje vývoj cien elektriny a plynu u spotrebiteľov 23 európskych hlavných miest.
Cieľom MEKH je vytvoriť databázu z údajov regulačných úradov danej krajiny, na základe ktorej možno porovnať výdavky domácností v pomere k príjmom obyvateľstva, uvádza sa vo vyhlásení úradu.
Maďarská vláda 6. decembra 2012 nariadila s platnosťou od 1. januára 2013 zníženie cien plynu, elektriny a dodávok tepla pre obyvateľstvo o 10 %. Balík znižovania režijných nákladov obyvateľstva kabinet odvtedy postupne rozširoval, začiatkom januára avizoval už tretie zníženie.

Súvisiace články

Aktuálne správy