Svetové obchodné mocnosti chcú dohodu o voľnom obchode s ekoproduktmi

Najväčšie svetové obchodné mocnosti sa zaviazali, že v rámci boja s klimatickými zmenami uzavrú globálnu dohodu o voľnom obchode s ekologickými produktmi.

Najväčšie svetové obchodné mocnosti sa zaviazali, že v rámci boja s klimatickými zmenami uzavrú globálnu dohodu o voľnom obchode s ekologickými produktmi. Ale konkrétny termín, dokedy ju chcú uzavrieť, zatiaľ nestanovili. Informovala o tom agentúra Reuters.
USA, Európska únia, Čína, Japonsko a niekoľko ďalších vyspelých štátov v spoločnom vyhlásení na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose uviedli, že dohoda nadobudne platnosť až potom, keď sa k nej pripojí rozhodujúca väčšina členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
WTO odhaduje, že obrat globálneho obchodu s tzv. zelenými technológiami a službami, ktorý zahŕňa celú škálu produktov od solárnych panelov cez veterné turbíny po recyklačné linky, dosahuje zhruba 1,4 bilióna USD ročne (1,02 bilióna eur). Americký expert Michael Froman sa domnieva, že je o niečo nižší, približne 1 bilión USD. Pripomenul tiež, že signatári tejto iniciatívy sa podieľajú zhruba 84 % na svetovej obchodnej výmene.
"Oznámili sme svoj záväzok dosiahnuť globálnu dohodu o voľnom obchode s environmentálnymi produktmi a sľúbili sme, že budeme spolupracovať navzájom a tiež s ďalšími členmi WTO, ktorí sa chcú pripojiť k liberalizácii (obchodu s ekologickými produktmi), na príprave rokovaní o tejto dohode," uvádza sa v ich vyhlásení.
Froman v odpovedi na otázky o termíne, dokedy chcú dohodu uzavrieť, uviedol, že časový rámec sa spresní počas samotných rokovaní. Toto je podľa neho len začiatok celého procesu, keďže jednotlivé vlády musia ešte pred štartom rokovaní konzultovať svoje stanoviská so zákonodarcami, vrátane amerického Kongresu.
Na otázku, či sa podľa jeho názoru podarí dosiahnuť dohodu do konca druhého mandátu prezidenta Baracka Obamu v januári 2017, odpovedal: "Áno."
K dohode sa zatiaľ hlási len pár rozvíjajúcich sa štátov, napríklad Kostarika, ktorá ostatné krajiny vyzvala, aby sa k nej pripojili.

Súvisiace články

Aktuálne správy