Stavebný dozor na D3 na Kysuciach bude o polovicu lacnejší

Činnosť stavebného dozoru na stavbe diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité na Kysuciach bude stáť 2,37 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je 47,9 % z predpokladanej ceny 4,95 mil. eur. Stavebný dozor bude vykonávať združenie vedené spoločnosťou BUNG Slovensko s.r.o., ktoré uspelo v užšej súťaži spomedzi šiestich ponúk.

Činnosť stavebného dozoru na stavbe diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité na Kysuciach bude stáť 2,37 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), čo je 47,9 % z predpokladanej ceny 4,95 mil. eur. Stavebný dozor bude vykonávať združenie vedené spoločnosťou BUNG Slovensko s.r.o. Bratislava. Úspešný uchádzač vzišiel z užšej súťaže Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) spomedzi šiestich prijatých ponúk. Vyplýva to z výsledku tendra zverejneného vo Vestníku verejného obstarávania.

Ďalšími členmi združenia sú firmy Amberg Engineering Slovakia, s.r.o. a Infraprojekt, s.r.o., tiež so sídlom v Bratislave. Vybraný dodávateľ navrhol dennú sadzbu na kľúčového odborníka 100 eur a na nekľúčového odborníka 80 eur bez dane. NDS uzavrela zmluvu so združením koncom vlaňajška. Súťaž sa začala ešte vlani v januári, pričom činnosť stavebného dozoru bude financovaná zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava.

Podľa Centrálneho registra dokumentov verejného obstarávania skupina dodávateľov na čele so spoločnosťou SGS Czech Republic, s.r.o. Praha v súťaži na stavebný dozor pre D3 Svrčinovec – Skalité navrhla cenu 2,6 mil. eur. Skupina s hlavným členom Arcadis CZ a.s. Praha chcela stavebný dozor vykonávať takmer za 3,4 mil. eur, združenie vedené firmou Eutech, a.s. Košice za 3,73 mil. eur, spoločnosti FCP – SK s.r.o. Bratislava a MottMacDonald CZ, spol. s r.o. Praha za 3,78 mil. eur a firmy Infram SK s.r.o. Bratislava a Pragoprojekt, a.s. Praha za 4,6 mil. eur bez dane.

Výstavba vyše 12-kilometrového úseku D3 Svrčinovec – Skalité v polovičnom profile sa oficiálne začala vlani koncom októbra. Združenie štyroch stavebných spoločností Váhostav – SK, a.s., Doprastav, a.s., Strabag s.r.o. a Metrostav SK, a.s. má uskutočniť stavebné práce, vrátane dodania realizačnej projektovej dokumentácie, počas troch rokov za 329,88 mil. eur bez dane. Dodávateľ uspel v tendri s najlacnejšou ponukou na úrovni 90 % z pôvodnej predpokladanej ceny 365,61 mil. eur. Ide o najnáročnejšiu diaľničnú stavbu v SR s 24 mostmi a dvoma tunelmi – Svrčinovec (445 metrov) a Poľana (898 metrov). Trasa D3 vedie cez náročný hornatý terén, preto ponad hlboké údolia postavia mosty na pilieroch vysokých až do 77 metrov. Budú to najvyššie piliere v celej dopravnej sieti na Slovensku. Stavba diaľnice bude financovaná zo zdrojov Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu v Operačnom programe Doprava.

Prípravné práce a príprava realizačnej projektovej dokumentácie začali vlani. V tomto roku budú pokračovať práce na prístupových cestách, nasledovať bude sanácia a odvodnenie územia, preložky poľných ciest a inžinierskych sietí. Začnú sa zemné práce na hlavnom objekte diaľnice, vytvoria sa zariadenia staveniska pre tunely a začnú sa práce na zakladaní mostov. Stavebné firmy plánujú nasadiť v prvom štvrťroku tohto roka do dvesto pracovníkov a počas špičky v letných mesiacoch takmer 550.

Súvisiace články

Aktuálne správy