Výpoveď svedka: USA sa vyhrážali agentúre S&P odvetou za nižší rating

, ČTK Foto:TASR;SITA

Bývalý americký minister financií Timothy Geithner sa vyhrážal ratingovej agentúre Standard & Poor's odvetou za to, že v roku 2011 znížila Spojeným štátom dovtedy špičkový rating. Uviedol to tento týždeň predseda správnej rady spoločnosti McGraw - Hill Financial, ktorá agentúru vlastní.

Svedectvo podal v čestnom vyhlásení pre federálny súd. Vláda prezidenta Baracka Obamu vlani na agentúru S&P podala žalobu za spôsob, akým pred finančnou krízou v roku 2008 hodnotila hypotekárne cenné papiere.

Ekonomický denník The Wall Street Journal a rada ďalších pozorovateľov sa už vlani pozastavovali nad tým, že vláda obvinila len S&P a nie aj ďalšie dve veľké ratingové agentúry, ktoré pred krízou robili presne to isté. Spájali si to s tým, že S&P si ako jediná vládu rozhnevala znížením ratingu, a tiež so stále častejšími prípadmi, kedy sa Obamova administratíva pomstieva za kritické postoje voči nej. Vláda vtedy tvrdila a tvrdí to aj dnes, že žaloba nebola z jej strany žiadnu odvetou.

Timothy Geithner

Svedectvo Harolda McGrawa podané pod prísahou takéto podozrenie potvrdzuje. Minister Geithner McGraw telefonoval ráno 8. augusta 2011, teda tri dni po tom, čo agentúra pod vplyvom vtedajšej rozpočtovej krízy v Kongrese znížila rating USA z najvyššej známky AAA na AA – mínus. Minister McGrawa nahnevane varoval, že za krok S&P ponesie zodpovednosť, a hrozil, že proti agentúre vláda zakročí. "Seba aj svoju krajinu ste nesmierne poškodili," povedal Geithner podľa McGrawa. "Rokovania S&P sa starostlivo preveria. Takéto konanie, povedal, nemôže zostať bez odpovede vlády," uvádza McGraw vo svedectve. "Obvinenia, podľa ktorého bývalý minister Geithner hrozil niečím, čo by viedlo k odvetnému vládnemu zásahu proti S&P, je nepravdivé," povedala agentúre Reuters hovorkyňa bývalého ministra.

Podľa denníka však teraz S&P žiada súd, aby vláde prikázal vydať dokumenty, ktoré by dokázali, že žaloba na agentúru je revanš za zníženie ratingu. McGrawovo svedectvo naznačuje, že vláda má dobré dôvody, aby sa vydaním takýchto dokladov vzpierala, uviedol denník.

McGrawovo svedectvo je súčasťou obrany jeho firmy pred vládnou žalobou, podľa ktorej agentúra poškodila finančné inštitúcie nadhodnotenými ratingmi rizikových hypotekárnych dlhopisov, údajne aby získala od ich emitentov príjmy z poplatkov. S&P od začiatku tvrdila, že ide o odvetu vlády za zníženie ratingu, a samotnú žalobu odmieta s tým, že jej dobrozdania sú súkromnými názormi chránenými prvým dodatkom ústavy. Vláda pritom z toho istého neobvinila konkurenčné agentúry Moodys a Fitch, ktoré Spojeným štátom rating neznížili.

Rating je základným vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy