Slovensko by mohlo s Maltou vytvoriť spoločné podniky a investovať

Malta by mohla spolupracovať so Slovenskom prostredníctvom spoločných podnikov. Oba štáty by tak mohli využiť svoje strategické polohy v strednej, resp.

Malta by mohla spolupracovať so Slovenskom prostredníctvom spoločných podnikov. Oba štáty by tak mohli využiť svoje strategické polohy v strednej, resp. južnej Európe. "Máme pred sebou takisto otvorené severoafrické trhy. Nielen pre nás, ale i pre vás, treba to využiť," povedal na dnešnom obchodnom fóre Malta – Slovensko v Bratislave prezident Maltskej republiky George Abela, ktorý je na oficiálnej dvojdňovej návšteve SR.
Ako ďalej upozornil, obidve krajiny sú príliš malé, aby podnikali osamote, no spoločne môžu čeliť väčším trhom a byť konkurencieschopné. Malta vie podľa Abelu ponúknuť služby z finančného sektora, ktorý je dobre etablovaný. "Nielenže máme kompetencie, ale aj výbornú reputáciu a medzinárodne dobré meno," vyzdvihla maltská hlava štátu.
Slovenský prezident Ivan Gašparovič pred podnikateľmi z oboch krajín vyčíslil, že vzájomná obchodná výmena dosiahla za minulý rok zhruba 14 miliónov eur. To však podľa neho ani zďaleka neodráža reálne možnosti ekonomickej spolupráce. "Len dobrá spolupráca v rámci únie môže garantovať našim krajinám prosperitu," zdôraznil.
Podľa neho v dnešnej dobe nie je Slovensko len krajinou, ktorá čaká na investorov, ale má prostriedky aj na vlastné investície. Gašparovič preto vyzval zástupcov maltských súkromných spoločností k spoločným investíciám v tretích krajinách. "Osobne chcem zdôrazniť, že Malta je pre nás dobrým príkladom vývoja služieb," dodal prezident.

Súvisiace články

Aktuálne správy