ECB požaduje rýchlejšie vytvorenie jednotného fondu na likvidáciu bánk

Plánovaný európsky fond na likvidáciu problémových bánk nevzniká podľa Európskej centrálnej banky (ECB) dostatočne rýchlo. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure v prejave v Bruseli vyhlásil, že fond musí vzniknúť skôr, než sa plánovalo. Navrhol, aby sa tak stalo v priebehu piatich rokov. Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa v decembri dohodli, že banky dajú 55 miliárd eur do roku 2025 do fondu, z ktorého sa bude financovať likvidácia problémových finančných inštitútov.
Takzvaný jednotný mechanizmus likvidácie problémových bánk (Single Resolution Mechanism, SRM) uľahčí rozhodovanie v krízových situáciách. „Preto je obdobie 10 rokov na prechod ku skutočnému jednotnému fondu na likvidáciu problémových bánk (SRF) príliš dlhé a malo by sa skrátiť asi tak na päť rokov,“ uviedol Coeure.
Európska ekonomika sa postupne oživuje a fragmentácia finančných trhov v eurozóne sa výrazne znížila, tvrdí Coeure. „Teraz musíme vytvoriť podmienky na trvalé oživenie.“ ECB musí plniť kľúčovú úlohu pri podpore „ešte stále slabého a nerovnomerného“ zotavovania a vytvoriť podmienky na udržateľný dlhodobý rast, dodal.
Úrokové sadzby v eurozóne podľa Coeura zostanú na terajšej úrovni dlhší čas. Dodal, že ECB si veľmi dobre uvedomuje, že nízka inflácia je rovnako škodlivá ako vysoká inflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy