Japonská centrálna banka pokračuje v extrémne uvoľnenej menovej politike

Japonská centrálna banka pokračuje vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.
Bank of Japan (BoJ) potvrdila svoj sľub, že ročne do ekonomiky prostredníctvom nákupu cenných papierov napumpuje 60 až 70 biliónov jenov (424 miliárd až 494 miliárd eur). Týmto spôsobom chce podporiť tempo rastu spotrebiteľských cien. Banka si stanovila svoj inflačný cieľ na 2 %. „Samozrejme, že existujú riziká, ktoré ohrozujú náš inflačný cieľ, ale zatiaľ sa nematerializovali,“ uviedol guvernér BoJ Haruhiko Kuroda. Dodal, že zatiaľ nie je potrebné ešte viac uvoľniť menovú politiku.
Medziročná miera inflácie dosiahla v novembri 1,2 %. Aj preto minister hospodárstva Akira Amari v utorok (21. 1.) vyhlásil, že japonská ekonomika sa po 15 rokoch dostala z deflácie. „Ekonomika sa postupne oživuje, pričom spotrebitelia z dôvodu očakávaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty robia niektoré nákupy skôr,“ uviedla BoJ. Banka očakáva, že v budúcom fiškálnom roku (do konca marca 2015), inflácia zrýchli na 1,9 %.
BoJ realizuje extrémne uvoľnenú menovú politiku, aby sa krajina dostala z deflačnej špirály, ktorá mala roky negatívny vplyv na ekonomiku. Jedným z hlavných dôvodov aktuálneho nárastu spotrebiteľských cien je zdražovanie importu. Uvoľnená menová politika totiž spôsobila výrazné oslabenie jenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy