Zamestnanci môžu firmu požiadať o zúčtovanie do 15. februára

Ak zamestnanci nepožiadajú svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov na daň do polovice februára, musia podať daňové priznanie sami najneskôr do 31. marca.

Zamestnanci, ktorí v minulom roku poberali iba zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, teda boli iba zamestnaní a nepodnikali, môžu požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov na daň najneskôr do 15. februára. Ak tak neurobia, musia podať daňové priznanie typu A sami najneskôr do 31. marca 2014.

„Zamestnanec, ktorý mal v zdaňovacom období 2013 viacerých zamestnávateľov súčasne alebo postupne, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka,“ informuje finančná správa. Ak si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka neuplatňoval u žiadneho zamestnávateľa, môže o ročné zúčtovanie preddavkov požiadať ktoréhokoľvek z nich. O ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2013 môže požiadať aj bývalý zamestnanec svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý mu v zdaňovacom období 2013 vyplácal mzdu.

Zamestnanci, ktorí chcú sami podať daňové priznanie, dostanú od zamestnávateľa potvrdenie o zárobku. Zamestnávateľ je povinný za obdobie, za ktoré vyplácal zdaniteľnú mzdu zamestnancovi, ktorý nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania, vystaviť a doručiť mu v termíne do 10. marca 2014 tlačivo Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa za zdaňovacie obdobie roka 2013.

Tlačivá daňových priznaní sú zverejnené na portáli finančnej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy