Výzva: Registrujte sa! Tisícky podnikateľov zatiaľ neboli na colných úradoch

, PR článok

Od 1. januára 2014 majú platcovia DPH povinnosť s finančnou správou komunikovať elektronicky. Kým na daňové úrady prišli dohody podpísať tisícky podnikateľov, colné úrady zvýšený záujem nezaznamenali. Finančná správa preto vyzýva platcov DPH, aby svoje povinnosti splnili čo najskôr a vyhli sa tak náporu pred podaním daňového priznania.

Elektronická komunikácia je od januára povinná s každým správcom dane. Teda s daňovým aj s colným úradom. Dohoda, ktorú podnikateľ podpísal s daňovým úradom nestačí na komunikáciu s colným úradom. Podnikateľovi síce zostáva to isté ID číslo, ale dohodu je podľa zákona potrebné podpísať s každým správcom dane osobitne. Teda osobitne s colným a osobitne s daňovým úradom. Kým s daňovým úradom si prišli dohody o elektronickej komunikácii podpísať tisícky podnikateľov, na colných úradoch to zíva prázdnotou. Napríklad na colný úrad v Bratislava malo prísť cca 3 000 subjektov. Prišlo však len niekoľko stoviek.

Na colný úrad si musí prísť podpísať dohodu o elektronickej komunikácii každý platca DPH, ktorý vyrába alebo predáva tovar podliehajúci spotrebnej dani (tabak, tabakové výrobky, alkohol, alkoholické nápoje, minerálne oleje…). Títo podnikatelia už v tomto roku komunikujú aj s daňovým, aj s colným úradom už len elektronicky. Ak si už podpísali dohodu na daňovom úrade, ID číslo im ostáva v platnosti, no colný úrad ich potrebuje zaregistrovať.

Od 1. januára 2014 musia elektronicky komunikovať:

a) všetci, ktorí sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty,

b) daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,

c) advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,

d) zástupca neuvedený v písmenách b) a c) za daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty, ktorého zastupuje pri správe daní.

Pokiaľ si podnikateľ nepríde podpísať dohodu s colným úradom, nie je možné sprístupniť mu daňové priznania na spotrebné dane. Všetky formuláre aj s logickými a matematickými kontrolami sú pripravené v osobnej internetovej zóne podnikateľa. Kým však registrátor na colnom úrade k jeho ID číslu nepriradí podpísanú dohodu alebo zaručený elektronický podpis, nemôže tieto formuláre podnikateľ využívať.

Pre väčšinu platcov DPH na spotrebných daniach je termín na podanie daňového priznania 27. 1. 2014.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy