Nemocnice dlhovali Sociálnej poisťovni cez 86 mil. eur

Pohľadávky z titulu neplatenia odvodov evidovala Sociálna poisťovňa ku koncu decembra minulého roka pri 22 zdravotníckych zariadeniach.

Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu decembra minulého roka na neuhradených sociálnych odvodoch 86,3 mil. eur. Medziročne pohľadávky voči nim stúpli o 37,6 mil. eur. Dlh malo šesť zdravotníckych zariadení v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) a 16 transformovaných nemocníc. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam k 31. decembru 2013.

Dlh zdravotníckych zariadení MZ dosiahol v závere minulého roka 55,4 mil. eur, čo je oproti novembru viac o 4,3 mil. eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie odvodov eviduje Sociálna poisťovňa voči Univerzitnej nemocnici Bratislava, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Národnej transfúznej službe SR, Bratislava a Psychiatrickej nemocnici Hronovce.

Transformované nemocnice nemali na konci decembra uhradené poistné vo výške 30,9 mil. eur, medzimesačne sa tak pohľadávky voči nim zvýšili o 1,1 mil. eur. Svoj dlh v decembri prehĺbili Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, Nemocnica s poliklinikou Myjava, Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda, a.s., Nemocnica s poliklinikou Ilava, n.o., Nemocnica A. Wintera n.o. Piešťany a Všeobecná nemocnica s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš.

Súvisiace články

Aktuálne správy