Kľúčový úrok v Maďarsku klesol na rekordné minimum 2,85 %

Maďarská národná banka (Magyar Nemzeti Bank, MNB) pokračuje v cykle uvoľňovania menovej politiky. Kľúčový úrok klesol na nové rekordné minimum, pričom centrálna banka ho znížila o niečo viac, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Menový výbor MNB dnes rozhodol o znížení kľúčovej sadzby o 15 bázických bodov na nové rekordné minimum 2,85 %. Ekonómovia predpokladali, že MNB zníži kľúčový úrok len o 10 bázických bodov.
MNB vytrvalo stláča úroky od augusta 2012, odkedy skresala kľúčový úrok o 415 bázických bodov. Až do augusta 2013 redukovala sadzby o 25 bázických bodov, potom tempo uvoľňovania menovej politiky zmiernila a ďalej ich znižovala o 20 bázických bodov. MNB v januári opäť spomalila tempo uvoľňovania menovej politiky, keď v predchádzajúcich piatich mesiacoch znížila kľúčový úrok vždy o 20 bázických bodov.
Maďarská inflácia klesla v decembri 2013 na 0,4 %, čo je najmenej za 43 rokov. Miera nezamestnanosti v krajine sa pohybuje v blízkosti 5-ročného minima a tempo rastu miezd sa spomalilo.
Maďarská ekonomika vzrástla v 3. kvartáli 2013 druhý štvrťrok za sebou. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od júla dok konca septembra medziročne zvýšil o 1,8 % po 0,5-% náraste v 2. kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy