Navrhuje zníženie DPH na stravovanie a ubytovanie o polovicu, na 10 % (2)

Opozičná strana KDH by chcela znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) pre oblasť cestovného ruchu, a tým podporiť toto odvetvie. Konkrétne navrhuje zníženie dane na stravovacie a ubytovacie služby o polovicu oproti súčasnosti, čiže z 20 % na 10 %. Návrh predstavili kresťanskí demokrati na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave a plánujú ho predložiť na marcovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.
KDH je presvedčené, že toto je logické opatrenie, ktoré pomôže nielen cestovnému ruchu, ale aj nezamestnanosti na Slovensku. V turizme totiž podľa predsedu strany Jána Figeľa pracuje viac ako 100.000 ľudí. „Je to najväčšia fabrika, ktorá dáva ľuďom prácu,“ zdôraznil. Je preto presvedčený, že jeho potenciál treba rozvíjať, a takýmto krokom by si mohlo najmä v regiónoch nájsť prácu ďalších 40.000 ľudí.
Zároveň pripomenul susedné Poľsko, ktoré má dnes daň z ubytovania aj stravovania na úrovni 8 % a Rakúsko má obidve dane vo výške 10 %. „Chceme umožniť to, aby boli naši podnikatelia konkurencieschopní,“ doplnil podpredseda KDH Peter Belinský.
Ako príklad spomenul aj Nemecko, ktoré v roku 2010 znížilo DPH z ubytovania z pôvodných 19 % na 7 % a krajine to prinieslo viac pracovných miest aj investícií do cestovného ruchu. Podľa prepočtov strany však návrh spôsobí výpadok štátu v oblasti príjmov z tejto dane približne 170 miliónov eur. Konečný celkový efekt ale považujú kresťanskí demokrati za pozitívny.
Podľa ministerstva financií je faktom, že posledný počin zo strany KDH v oblasti DPH bolo zvýšenie sadzby tejto dane z 19 na 20 %. „Preto ich súčasné snahy vnímame najmä v súvislosti s tým, že rok 2014 je rokom viacerých volieb,“ reagoval tlačový odbor ministerstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy