Bankomatom dosluhuje mozog, podpora starých Windows XP končí

, iDnes Foto:SITA

Microsoft na začiatku apríla ukončí podporu operačného systému Windows XP. A práve na ňom beží väčšina bankomatov. Ak ich prevádzkovatelia neprejdú na novšiu verziu systému, prídu o možnosť rozvoja ponúkaných služieb a kvôli zabezpečeniu budú musieť s Microsoftom rokovať individuálne.

Ten, komu sa na displeji bankomatu nikdy neobjavila slávna "blue screen – obrazovka smrti", známa chybová hláška systému Windows na modrom pozadí, si asi ani nemohol uvedomiť, že mozgom "automatu na peniaze" je v drvivej väčšine počítač s Windows XP. Koniec podpory trinásť rokov starého operačného systému spoločnosti Microsoft plánovaný na 8. apríla tohto roku sa tak dotkne aj týchto bankových strojov. "Staré Windows XP sú inštalované v 95 percentách bankomatov na celom svete," uviedol pre agentúru Bloomberg Robert Johnston zo spoločnosti NCR, jedného z najväčších dodávateľov bankomatov. Zmena systému v bankomatoch sa nijako nedotkne klientov ani finančne, ani z hľadiska zabezpečenia ich peňazí.

V Spojených štátoch na tomto systéme beží asi 85 percent bankomatov, podobný podiel platí aj v Európe, kde väčšina bánk na nový systém už prechádza. Bankomaty, v ktorých bude ponechaný operačný systém XP, budú fungovať aj po 8. apríli. Tie banky, ktoré sa nechystajú operačný systém zmeniť , musia nasadiť celý rad opatrení, aby znížili bezpečnostné riziká. Prípadne si môžu zaplatiť aktualizácie zvlášť, ale takáto dohoda s Microsoftom na servisnej podpore vychádza v porovnaní s prechodom na iný operačný systém znateľne drahšie. Ďalšou možnosťou je využitie "bankomatovej" verziu XP, ktorá bude ešte nejaký čas podporovaná.

Výrobcovia bankomatov však upozorňujú, že stroje bez podpory a aktualizácií budú zraniteľnejšie voči možným napadnutím a chybám systému XP. Bankári ale v tom ale problém nevidia, pretože bankomaty sú uzavretou skupinou, kde všetok prístup je monitorovaný a akákoľvek vonkajšia komunikácia prechádza cez kryptovanie. Podľa Vlastimila Vágnera, ICT poradcu zo spoločnosti Deloitte, je na vzostupe využívanie slabín systému a vkladanie škodlivých kódov priamo do peňažných terminálov. Preto víta prechod na bezpečnejšie prostredie.

Ukončenie podpory Windows XP však bude mať vplyv hlavne na ďalší rozvoj ponúkaných služieb prostredníctvom bankomatov, pretože tie už nebude existujúci systém podporovať. Vzhľadom na vek niektorých prístrojov časť z nich nebude možné upgradovať na novšie Windows 7, čo je podľa zahraničných skúseností najčastejší variant.

Súvisiace články

Aktuálne správy