Španielske banky aj v novembri zaznamenali rast zlých úverov

Španielske banky aj v novembri 2013 zaznamenali rast zlých úverov, ktoré dosiahli nový rekord. Každá ôsma banka v krajine je považovaná za problematickú napriek tomu, že španielsky finančný sektor ako celok sa pripravuje na ukončenie záchranného programu.

Španielske banky aj v novembri 2013 zaznamenali rast zlých úverov, ktoré dosiahli nový rekord. Každá ôsma banka v krajine je považovaná za problematickú napriek tomu, že španielsky finančný sektor ako celok sa pripravuje na ukončenie záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Španielske banky sú zaplavené toxickými nesplácanými úvermi, ktoré poskytli pred začiatkom globálnej finančnej krízy, teda pred rokom 2008, keď bol motorom ekonomiky rozmach stavebníctva. Po vypuknutí krízy realitná bublina v Španielsku praskla, ekonomika sa prepadla do recesie a miera nezamestnanosti začala stúpať, pohybuje sa nad hranicou 25 %. To znamená, že každý štvrtý obyvateľ krajiny v produktívnom veku je bez práce a má preto problémy so splácaním úverov. Vláda v Madride musela v roku 2012 požiadať partnerov v eurozóne o záchranný úver pre bankový sektor. Krajiny eurozóny vtedy prisľúbili Madridu až 100 miliárd eur na sanáciu bánk, ale výška pomoci dosiahla nakoniec 41,3 miliardy eur.
Španielska ekonomika vlani v 3. štvrťroku prekonala recesiu a jej výkon sa konečne zvýšil, síce len o 0,1 %, ale po vyše dvoch rokoch poklesu to bol jej prvý medzikvartálny rast. Viaceré ukazovatele signalizujú, že aj v poslednom, 4. kvartáli 2013, ekonomika krajiny pokračovala v zotavovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy