Dôvera japonských spotrebiteľov sa zhoršila

Index dôvery domácností v krajine v decembri oslabil na úroveň 41,3 bodu z novembrových 42,5 bodu.

Dôvera spotrebiteľov v Japonsku sa v decembri zhoršila. Vyplýva to z prieskumu japonského úradu vlády, ktorého výsledky zverejnil v piatok. Index dôvery domácností, ktorý sa zostavuje na základe názorov spotrebiteľov na ich príjmy a na situáciu na trhu práce, oslabil na úroveň 41,3 bodu z novembrových 42,5 bodu. Hodnota indexu pod hranicou 50 bodov signalizuje, že medzi spotrebiteľmi prevláda pesimizmus.

Japonská vláda však zároveň v piatok vylepšila hodnotenie celkovej ekonomiky krajiny, a to prvýkrát za štyri mesiace. „Hospodárstvo sa miernym tempom zotavuje,“ uviedla vláda vo svojej januárovej správe. Minister hospodárstva Akira Amari povedal, že sa očakáva posilnenie súkromných kapitálových výdavkov vzhľadom na zlepšenie nálady medzi firmami. „Iné ukazovatele sa tiež zlepšujú, takže môžeme očakávať významný rast kapitálových výdavkov,“ konštatoval minister.

Japonská ekonomika profituje z rozsiahlych fiškálnych a menových stimulov, ktorých cieľom je ukončiť 15 rokov pretrvávajúcu defláciu a naštartovať udržateľný rast. Centrálna banka krajiny dúfa, že jej snaha v priebehu necelých dvoch rokov povedie k posilneniu inflácie na úroveň 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy