Africká poľovačka: Za usmrtenie nosorožca zaplatil 350 tisíc dolárov

, MTI Foto:SITA

Poľovník sa na aukcii zakúpil právo zastreliť nosorožca, ktorý patrí k ohrozeným druhom. Teraz sa bojí o svoj život.

David Knowlton licitoval  a nakoniec vyhral. Za možnosť vystreliť si na nosorožca zaplatil 350 tisíc dolárov prostredníctvom aukcie usporiadanej poľovníckou spoločnosťou Dallas Safari Club. Ide o loveckú špecialitku, podľa odhadov žije takýchto nosorožcov vo svete len štyri tisíc, menej ako polovica z nich behá po Namíbii v juhozápadnej Afrike. Táto krajiny vydá každoročne len päť povolení na odstrel. Zisk z takéhoto príjmu sa vynakladá práve na ochranu druhov ohrozených vyhynutím.

Víťaz dražby Knowlton dnes žije v strachu. Údajne sa po tom, čo sa jeho meno v súvislosti s poľovačkou objavilo na internete. Ako povedal pre dallaskú televíznu stanicu, niekto sa mu vyhrážal smrťou, musel si najať ochranku, ktorá ho stráži dvadsaťštyri hodín denne. Tvrdil, že niekto mu chce zapáliť strechu nad hlavou.

FBI sa do vyšetrovania pustila ešte pred spustením aukcie, smrteľné vyhrážky dostali aj organizátori aukcie. Ochrancovia prírody hovoria, že je to zlá správa poslaná do sveta, keď niektorým Američania nepoznajú finančné hranice pokiaľ ide o zabíjanie zvierat. "Som lovec a chcem mať zážitok z bezprostrednej blízkosti nosorožca ostronosého, nezáleží na tom, keď už som pri ňom, či ho zastrelím, alebo nie," povedal Knowlton v televízii.

Safari klub zdôraznil, že odstrel umožňuje zacieliť iba na agresívne samce, ktoré sa už nepodieľajú na udržaní druhu, alebo dokonca potláčajú rozmnožovanie tým, že nedovoľujú presadzovať sa mladým samcom.

Toto bola prvá aukcia na odstrel nosorožca, ktorá  sa obchodovala mimo Afriky. Usporiadatelia dražby nevylúčili, že by nieto ponúkal za povolenie aj milión dolárov. Túto sumu sa ale nepodarilo dosiahnuť, hoci predchádzajúci rekord, 223 tisíc dolárov, je už pokorený.

Súvisiace články

Aktuálne správy