Ako sa kradne v Poľsku: Profesor si schoval pod klobúk mrazené kurča

, Právao Foto:SITA

V poľských hypermarketoch sa toho veľa zmenilo. Ešte pred desiatimi rokmi tam kradli hlavne ľudia pohybujúci sa na okraji spoločnosti a chudobní. Ako informovalo Právo, dnes sú tam už zlodeji zastúpení vo všetkých spoločenských skupinách bez ohľadu na vek, pohlavie, vzdelanie a majetok.

Podľa policajných štatistík v roku 2013 dlhoprstí ukradli poľským obchodníkom tovar spolu za päť miliárd zlotých (asi 1 199 271 000 eur). Prekvapujúce je, že vo veľkom začala "nakupovať bez platenia" už aj stredná a vyššia vrstva, teda ľudia, ktorí žijú v dostatku, a niektorí aj v blahobyte. Policajné štatistiky vedú cez sto tisíc prípadov odhalených krádeží do  420 zlotých (100 eur), čo je priestupok. Podľa týždenníka Newsweek ide však len o vrchol ľadovca, počet je v skutočnosti mnohonásobne vyšší.

Pokuta ako za pitie piva na verejnosti

Krádež v hodnote do 420 zlotých (100 eur) sa v Poľsku klasifikuje len ako priestupok. Preto tisíce zlodejov kradnú v malom, jednorázovo, tovar do 420 zlotých. Ak ich chytia, v podstate sa im nič nestane. Ak sa na tejto sume zastaví počítadlo na benzínke, obsluha môže s istotou počítať s tým, že niekto zmizol bez platenia. Aj keby ho polícia chytila​​, hrozila by mu pokuta ako za pitie piva na verejnom priestranstve, teda asi 20 zlotých (4,8 eura).

V prípade, že ochranka zlodeja do 420 zlotých chytí, snaží sa predovšetkým, aby zaplatil ukradnutý tovar. "Vôbec nemá cenu hlásiť také prípady polícii, pretože tá je nimi doslova zavalená a okradnutí  len strácajú čas často bez najmenšieho výsledku," posťažoval sa Marian Krzasewski z Federácie poľských obchodníkov.

Metódy sú stále prefíkanejšie

Vysokoškolský profesor z Krakova si pod klobúk schoval mrazené kurča a prešiel pokladňou. Ešte pred východom ho však prezradili podozrivé potôčiky vody z topiaceho sa zvieraťa stekajúce po jeho tvári.

Manželský pár z Opole, lekárka a právnik, vo vedierku s farbou za pár desiatok zlotých "utopil" drahú taliansku batériu do kúpeľne za tisíce. Manažéri z prosperujúcich varšavských firiem zase išli po iPodoch, tabletoch a najdrahšom alkohole. Týchto zástupcov "elity" národa síce chytila ​​ochranka, ale tisícky ďalších vlani kradli beztrestne.

Snažia sa nielen jednotlivci, ale aj organizované skupiny, ktoré používajú stále dokonalejšie metódy. Portál Kafeteria.pl za najrafinovanejšiu označuje tzv. trojčlennú úderku, ktorá si doslova napchá  cestovnú tašku najluxusnejším tovarom. Keď skončí, dvaja z nich blízko ochranky vyvolajú bitku, a zatiaľ čo bezpečnostná služba zasahuje, tretí zo skupiny prechádza aj s lupom pískajúcim bezpečnostným systémom. "Krádeže za 80 tisíc zlotých (takmer 19 200 eur) vôbec nebývajú výnimkou," uviedol portál.

Ako prekabátiť bezpečnostné zariadenie

Do inej kategórie patria zlodeji s taškami vnútri vystlaným alobalom, ktoré neprezradia ukradnutý tovar pri pokladniach. Alebo zlodeji s kliešťami, ktorí dokážu ľahko odstrihnúť zabezpečovacie "náramky" na tovare. V ostatnom čase sa k slovu dostávajú profesionálne mobilné zariadenia na odblokovanie chráneného tovaru. Kus vyjde v prepočte na 36 eur a dá sa kúpiť aj na faktúru, internet sa len tak hemží ponukami.

Veľké straty idú na vrub aj tzv. požieračom. Nevynášajú lup, ale konzumujú ho priamo v nákupných centrách. Počas hodinového pobytu v supermarkete dokážu zjesť aj kilo najdrahšej salámy, k tomu ešte pol kila tataráku, prípadne sa pustia do kaviáru a všetko zapíjajú drahým francúzskym šampanským či koňakom. Pred kamerami kontrolujúcimi pohyb zákazníkov sa dokážu ukryť na "hluchých" miestach. "Takýchto stravníkov preniknú ročne do obchodnej siete tisíce a spôsobujú škody za milióny. Niet sily, ktorá by s nimi zatočila," uzavrel Krzasewski.

Súvisiace články

Aktuálne správy