Oko berie: Čo má spoločné blackjack a dlhodobé investovanie

, fool.com Foto:SITA

V 90. rokoch sa Spojenými štátmi pohybovala skupina šiestich obávaných matematikov z Massachusettského technologického inštitútu. Obávaných nie preto, že by páchali trestnú činnosť, ale preto, že objavili metódu, ako vyvrátiť dlhoročné pravidlo, že kasíno nikdy neprehráva.

A bez toho, aby si to uvedomili, potvrdili svojou genialitou zároveň i najväčšiu výhodu dlhodobého investovania na akciových trhoch.

Ben Mezrich v knihe Bringing Down the House z roku 2002 opisuje spôsob, akým skupina prezývaná MIT Blackjack Team vyvinula systém, aby z kasína v dlhodobom horizonte vždy vychádzala s balíkom peňazí vo vrecku. Stratégia matematikov z MIT pritom nebola komplikovaná, bola založená na legálnom počítaní kariet pri hre blackjack. Je to v podstate jednoduché, hráč nerobí nič iné, len sleduje karty od ich zamiešania a udržiava si prehľad o tom, či sa zatiaľ nerozdali karty skôr nízke, alebo vysoké. Vďaka tomu zistí, či bude mať v ďalšom kole výhodu, a či si preto má od krupiéra vyžiadať ďalšiu kartu alebo aj viac kariet.

Henry Tamburin, autor knihy Blackjack: Take the Money and Run, však upozorňuje, že ani počítanie kariet nie je bez rizika. "Veľká časť verejnosti má skreslené vnímanie, že keď počítate karty, vždy vyhráte. To je nezmysel. Pravdou síce je, že hráči, ktorí karty počítajú, vyhrávajú častejšie, na druhej strane je ale potrebné sa spýtať, v akom časovom horizonte," vysvetľuje. "Všeobecne možno povedať, že výhoda vznikajúca počítaním kariet je veľmi dlhodobá, čo znamená, že v horizonte hodín a dní, niekedy dokonca ani týždňov až mesiacov, vás do stabilného zisku nedostane."

Tamburin pre počítanie kariet v blackjacku rád používa porovnanie s akciovými trhmi. "Keď na burze investujete dvadsať alebo tridsať rokov, tak na svojom akciovom účte iste máte viac peňazí, ako keď ste do sveta investícií vstúpili," hovorí. "Na dennej, týždennej alebo mesačnej báze trhová hodnota akciového portfólia silno kolíše, v horizonte rokov až desaťročí je ale tendencia vždy rastová." A rovnaké je to s počítaním kariet. V krátkodobom horizonte vyhrávate aj prehrávate, dlhodobo ste vždy v čiernych číslach a možno sa dostanete aj na čiernu listinu kasín.

Overiť si pravdivosť tvrdení o dlhodobom raste akciových trhov nie je zložité. Americký akciový index S&P 500 pred päťdesiatimi rokmi, teda v januári 1964, osciloval okolo 80 bodov. Od tej doby sa udialo mnohé. Svet zažil nespočetné množstvo politických prevratov, americká armáda podnikla niekoľko riskantných zahraničných misií s neistým výsledkom a zaoceánske akciové trhy si prešli minimálne dvoma výraznými korekciami, ktoré otriasli základmi finančných trhov. Napriek tomu sa teraz, v januári 2014, ten istý index pohybuje v blízkosti svojich historických maxím tesne pod 1850 bodmi. To implikuje v horizonte päťdesiatich rokov, bez započítania reinvestovaných peňazí z dividend, rast o len ťažko uveriteľných 2200 %.

Najväčším nepriateľom investovania je podľa psychológov ľudská prirodzenosť. Človek totiž všeobecne rád vidí rast akciových trhov, ale len ťažko sa zmieri s ich poklesom. Z historického vývoja svetových trhov pritom investori dobre vedia, že po raste cien akcií prichádza ich pokles, ten sa potom opäť premení v rast, aby ho neskôr znovu nahradil pokles nasledovaný rastom. Akciové trhy sa rovnako ako bilancie hráčov blackjacku, ktorí pozorne počítajú karty, pohybujú v krátkodobom horizonte hore a dole, ale dlhodobo posilňujú.

Hoci v posledných rokoch často počuť, že s príchodom finančnej krízy z roku 2008 definitívne padli všetky investičné pravidlá, s ktorými svet do tej doby prišiel, nie je tomu tak. Minimálne jedno odporúčanie stále trvá. Stratégia "kúp a drž" je stará ako investovanie samo a kým budú existovať finančné trhy, pôjde o jednu z najlepších možností, ako svoje ťažko zarobené peniaze nechať s relatívne nízkym rizikom zúročiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy