Inflácia na Slovensku bola miernejšia ako priemer EÚ

Decembrová medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie bola na úrovni 1 %, na Slovensku iba vo výške 0,4 %.

Medziročná inflácia v eurozóne bola v decembri na úrovni 0,8 %, čiže spomalila z novembrovej výšky 0,9 %. Medzimesačná inflácia v Európskej menovej únii bola v decembri na úrovni 0,3 %. V rámci celej Európskej únie bola celková hladina spotrebiteľských cien v decembri oproti rovnakému mesiacu predošlého roka vyššie o 1 percento. Medziročná inflácia zostala na tej istej úrovni, na ktorej bola v novembri. Medzimesačná decembrová inflácia v rámci celej EÚ bola na úrovni 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bola v decembri medziročná aj medzimesačná inflácia miernejšia v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medziročne sa totiž slovenské spotrebiteľské ceny zvýšili iba o 0,4 % a oproti novembru o 0,2 % klesli. Medziročne sa ceny znížili najmä v Grécku (-1,8 %), na Cypre (-1,3 %), v Bulharsku (-0,9 %) a Lotyšsku (-0,4 %). Najvýraznejšie medziročne posilnili v Estónsku, Rakúsku a vo Veľkej Británii (zhodne o 2 %) a vo Fínsku (1,9 %).

Medziročnú infláciu v eurozóne v decembri smerom nahor posunuli ceny elektriny, ktoré jej pridali 0,11 percentuálneho bodu, tabaku (0,08 percentuálneho bodu) a ceny v reštauráciách a kaviarňach (0,05 percentuálneho bodu). Smerom nadol medziročnú infláciu tlačili ceny telekomunikácii, ktoré jej ubrali 0,14 percentuálneho bodu, ceny dopravy (-0,13 percentuálneho bodu) a zdravotníckych služieb (-0,07 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy