V Španielsku zavládol optimizmus z vývoja ekonomiky

Predstavitelia Španielska vyjadrujú optimizmus v súvislosti so stavom ekonomiky v krajine. Podľa tajomníka španielskeho ministerstva hospodárstva Fernanda Jimeneza Latorreho španielska ekonomika v roku 2013 oslabila menej výrazne, ako sa predpokladalo. Okrem toho by podľa jeho slov mohli medzinárodné organizácie, ale aj španielska vláda, zlepšiť prognózu rastu ekonomiky v tomto roku.
Hrubý domáci produkt Španielska v minulom roku podľa Latorreho pravdepodobne poklesol o 1,2 %, pričom pôvodné odhady počítali s oslabením o 1,3 %. Tajomník zároveň informoval, že cieľový hospodársky rast na tento rok vo výške 0,7 % by mohol prejsť revíziou smerom nahor. Medzinárodný menový fond predpokladá, že španielska ekonomika v tomto roku posilní o 0,2 %. Španielsko sa dostalo z recesie v treťom kvartáli minulého roka. Domáci dopyt v krajine je však naďalej kolísavý a miera nezamestnanosti je na úrovni 25 %.

Podľa španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa by malo rýchlejšie zotavovanie hospodárstva zmierňovať nerovnováhy v ekonomike a silnejší finančný systém logicky medzinárodné ratingové agentúry viesť k zlepšeniu ratingu Španielska.

Súvisiace články

Aktuálne správy