Protikorupčná polícia zasahuje v Českej exportnej banke

Protikorupčná polícia od rána zasahuje v Českej exportnej banke a Exportnej garančnej a poisťovacej spoločnosti (EGAP). Dôvody razie zatiaľ odmieta komentovať. Banka však v roku 2012 čelila obvineniu z neoprávneného rozdeľovania pôžičiek za miliardy korún. Informoval o tom server iDNES.cz.
Zásah bez ďalších podrobností potvrdil hovorca protikorupčnej polície Jaroslav Ibehej. Ústretovejšie nebolo ani štátne zastupiteľstvo, ktoré prípad dozoruje. Hovorkyňa EGAP Hana Hikelová uviedla, že ich polícia požiadala o súčinnosť, ktorú jej poskytli. Ako dodala, zamestnanci pracujú z domu.
Podľa informácií iDNES.cz sa vyšetrovatelia zaujímajú o dôkazy týkajúce sa neoprávnene vyplácaných úverov a bankových garancií zameraných na export českých firiem do Ruska. Česká exportní banka sprostredkováva štátnu podporu vývozu poskytovaním a financovaním vývozných úverov a ďalších služieb, ktoré súvisia s exportom.
V roku 2012 Nejvyšší kontrolní úřad upozornil, že banka rozdelila neoprávnene pôžičky za 8,2 miliardy Kč (299,17 milióna eur). Navyše, veľkú časť z peňazí dostali len dve firmy a časť financií odtiekla do daňového raja.

Súvisiace články

Aktuálne správy