Inflácia v Británii v decembri nečakane spomalila

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Británii sa v decembri nečakane spomalilo a prvýkrát po viac ako štyroch rokoch dosiahlo cieľovú 2-% hranicu centrálnej banky (Bank of England, BoE). Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Z najnovších údajov štatistického úradu Office for National Statistics vyplýva, že decembrový index spotrebiteľských cien klesol na 2 % z novembrových 2,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že bude stagnovať. Dôvodom spomalenia inflácie bolo zlacnenie potravín, ktoré prevážilo aj mierny rast cien elektriny, plynu a pohonných hmôt.
Spomalenie inflácie umožní guvernérovi BoE Markovi Carneymu ponechať kľúčové úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni a podporiť tak zotavovanie ekonomiky.
V medzimesačnom porovnaní britské spotrebiteľské ceny v decembri vzrástli o 0,4 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa zvýšia o 0,5 %.
Medziročná jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté ceny potravín a energií, v decembri klesla na 1,7 % z 1,8 % v novembri.
Ekonómovia predpovedajú, že za celý tento rok dosiahne priemerná miera inflácie v Británii 2,2 %, čo je menej ako 2,6 % v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy