Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní, tvrdí de Guindos

V španielskej ekonomike sa objavuje čoraz viac signálov, ktoré potvrdzujú, že sa zotavuje z recesie. Vyhlásil to dnes v parlamente minister hospodárstva Luis de Guindos, ktorého citovala agentúra DPA.
Podľa predbežných odhadov sa hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v posledných troch mesiacoch minulého roka zvýšil o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď krajina prekonala recesiu a jej HDP medzikvartálne vzrástol o 0,1 %, povedal minister poslancom.
„Zotavovanie hospodárstva je síce ešte slabé, ale už ožíva,“ skonštatoval.
Aj nezamestnanosť, ktorá je v Španielku druhá najvyššia v celej Európskej únii, hneď po Grécku, už začína klesať. Konkrétne v 3. štvrťroku 2013 sa miera nezamestnanosti v krajine znížila na 25,98 % z 26,26 % v predchádzajúcom 2. kvartáli. De Guindos očakáva, že tento rok sa situácia na pracovnom trhu v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny ešte zlepší a nezamestnanosť klesne na 25 %.
Minister na záver ubezpečil poslancov v parlamente, že vláde v Madride sa tento rok podarí dosiahnuť rozpočtový cieľ a zníži schodok verejných financií na 5,9 %, tak, ako sa dohodla s Európskou úniou.

Súvisiace články

Aktuálne správy