Českú LBBW kupuje ruský finančník Igor Kim cez svoju Expobank

Nemeckej banke LBBW sa po troch rokoch podarilo nájsť kupca pre českú dcérsku spoločnosť. LBBW Bank CZ od nej kupuje ruský finančník Igor Kim. Na akvizíciu použil svoju ruskú Expobank. Transakciu ešte musí schváliť niekoľko regulačných úradov vrátane Českej národnej banky (ČNB). Informoval o tom internetový portál českých Hospodářských novín IHNED.cz s odvolaním sa na predstaviteľov českej LBBW.
Obe strany sa zaviazali, že cenu transakcie nebudú komentovať. Ruské médiá špekulovali o tom, že Kim za českú dcéru LBBW zaplatí 80 až 90 miliónov eur s tým, že časť nie príliš atraktívnych korporátnych úverov si stuttgartská materská spoločnosť ponechá.
LBBW je na českom trhu z hľadiska veľkosti až jedenástou bankou. Atraktívna je ale skladbou klientov, v ktorej významnú časť tvoria veľmi majetní klienti. Dôvod, prečo ju chcú nemeckí vlastníci predať, je naporúdzi – táto investícia bola pre nich stratová. Napríklad za prvých 9 mesiacov 2013 dosiahla kumulovanú stratu 17 miliónov korún (620.211,60 eura).
Nemecká banka hľadala pre svoju českú dcéru kupca už niekoľko rokov. Okrem iného aj preto, že sa k odpredaju svojich zahraničných aktív zaviazala výmenou za štátnu finančnú pomoc, ktorú dostala počas krízy.
Podľa neoficiálnych informácií IHNED.cz bola Kimova ponuka po celú dobu rokovaní najvyššia, zatiaľ čo preferovaní záujemcovia – Česká sporiteľňa a Hartenberga Capital, prišli s polovičnou, respektíve štvrtinovou ponukou.
Najprv sa hovorilo o tom, že Kim prevezme LBBW prostredníctvom rusko-lotyšskej Expobank. Jej lotyšská časť sídli v Európskej únii, a schvaľovací proces tejto akvizície by tak bol jednoduchší. Nakoniec ale akvizíciu vykoná ruská časť bankového domu, teda ju musí schváliť ČNB, ruský aj nemecký regulátor.

Súvisiace články

Aktuálne správy