Časté zmeny zákonov sťažujú podnikanie

Časté zmeny zákonov a pribúdajúca byrokracia v súvislosti s vykazovaním finančných záležitostí podnikateľských subjektov sú často kritizované pre zvyšujúcu sa administratívnu záťaž najmä v prípade malých podnikateľov. Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) a účtovno-softvérová spoločnosť Pro-fit.sk uskutočnili online prieskum zameraný na význam účtovníctva v malom podnikaní.
Cieľom prieskumu bolo zistiť, ako malí podnikatelia na Slovensku spracovávajú svoje účtovníctvo a nakoľko dáta z neho využívajú ako relevantný zdroj informácií pre ďalší rozvoj a smerovanie svojho podnikania.
Prieskum potvrdil predpoklad, že časté zmeny zákonov (31 %) a pribúdajúca administratíva a byrokracia (30 %) sú najväčšou záťažou, ktorú vnímajú malí podnikatelia na Slovensku v súvislosti s vedením účtovníctva v rámci svojho podnikania. Ako tretiu najvýznamnejšiu bariéru, ktorú im vedenie účtovníctva spôsobuje, označili finančnú záťaž (13 %).
„Tieto výsledky len potvrdzujú, že potreba stabilizovať legislatívu a zjednodušiť podnikanie, hlavne pre tých najmenších podnikateľov, je stále aktuálna a my ju budeme naďalej presadzovať,“ komentovala výsledky prieskumu generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová.
Približne 45 % opýtaných, hlavne tých, ktorí účtujú v sústave podvojného účtovníctva, naopak, vedenie účtovníctva označilo za nevyhnutnosť, bez ktorej sa v podnikaní nezaobídu. Za tri hlavné benefity, ktoré z vedenia účtovníctva malí podnikatelia pociťujú, viac ako tretina uviedla, že im hlavne poskytuje prehľad o hospodárení a jeho efektívnosti (31 %), prehľad o pohľadávkach (22 %), ale pomáha tiež prispievať k daňovej optimalizácii (19 %).
„Správne vedenie účtovníctva však nie je len otázkou dodržiavania zákonov, či sledovania finančných tokov, ale je aj nástrojom strategického rozhodovania o smerovaní podnikania. Pri dobrom nastavení účtovníctva a procesov by pritom nemalo znamenať nadmernú administratívnu ani finančnú záťaž pre podnikateľov,“ hovorí Peter Zimerman z pro-fit.sk, ktorý je jedným z koordinátorov prieskumu.
Na prieskume realizovanom v novembri a decembri 2013 sa zúčastnila vzorka 135 respondentov, podnikajúcich formou živnosti alebo s.r.o., prevažne bez zamestnancov, resp. do 10 zamestnancov.
TASR informoval Peter Zimerman zo spoločnosti pro-fit.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy