Kiná Cinema City opäť menia majiteľa, budú dvojkou v Európe

, ČTK Foto:SITA

Britská spoločnosť Cineworld Group kúpi kiná, ktorá v krajinách strednej a východnej Európy a v Izraeli prevádzkuje spoločnosť Cinema City International. Tá má sídlo v Poľsku a jej multiplexy sú okrem iného aj na Slovensku.

Cineworld, čo je najväčší prevádzkovateľ kín v Británii, za zhruba stovku multiplexov zaplatí asi 503 miliónov libier. Transakciou podľa agentúry Reuters vznikne druhá najväčšia sieť kinosál v Európe.

Cineworld časť celkovej ceny zaplatí v hotovosti a časť v akciách. Po dokončení transakcie by mala poľská spoločnosť vlastniť 24,9 percenta akcií Cineworld, ktorá je jedinou sieťou kinosál vo Veľkej Británii zapísanú na burze.

Podľa predsedu predstavenstva Cineworld Anthonyho Blooma je obchod pre jeho firmu "jedinečnou príležitosťou". Počet návštevníkov kín vo východnej Európe sa totiž rýchlo zvyšuje a dohoda so Cinema City vraj britskej firme ponúka možnosť pôsobiť na niektorých z najsľubnejších trhov tohto druhu v Európe, citoval ho britský server BBC.

Cinema City uvádza, že v šiestich krajinách strednej a východnej Európy a v Izraeli prevádzkuje 99 multiplexov a je ich najväčším prevádzkovateľom v tomto regióne.

Transakcia by mala byť dokončená v marci. Výsledkom bude sieť 201 kín, v ktorých bude celkom 1852 sál. Cineworld sa tak v Európe stane druhým najväčším hráčom na trhu po spoločnosti Odeon Cinemas.

Podľa generálneho riaditeľa Cinema City Mookyho Greidingera, ktorý povedie spooločnosť aj naďalej, firma po zlúčení plánuje v priebehu nasledujúcich troch rokov otvoriť 548 kinosál.

Trh privítal správu o akvizícii pozitívne, cenné papiere Cineworld na Londýnskej burze cenných papierov stúpli  o 13,1%, zatiaľ čo na poľskej burze akciové papiere Cinema City vzrástli o viac než 17%. Čo sa týka CInema City nie je to prvá väčšia transakcia, v roku 2011 spoločnosť získala od najbližšieho regionálneho konkurenta Palace Cinemas.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy