Janet Yellenovú by mal na poste viceprezidentky Fedu nahradiť Stanley Fischer

Americký prezident Barack Obama nominoval koncom minulého týždňa na post viceprezidenta Federálneho rezervného systému (Fed) bývalého šéfa izraelskej centrálnej banky Stanleyho Fischera.

Americký prezident Barack Obama nominoval koncom minulého týždňa na post viceprezidenta Federálneho rezervného systému (Fed) bývalého šéfa izraelskej centrálnej banky Stanleyho Fischera. Vo funkcii by mal nahradiť Jannet Yellenovú, ktorá od februára prevezme post prezidentky Fedu. Informovala o tom agentúra DPA.
Fischer (70), ktorý má izraelské aj americké občianstvo, patrí k svetovo uznávaným ekonómom. Na čele izraelskej centrálnej banky stál v rokoch 2005 až 2013, práve v období svetovej finančnej krízy, pričom izraelskú ekonomiku dokázal cez toto problematické obdobie dostať bez väčších problémov.
Pred nástupom na najvyšší post Národnej banky Izraela pracoval Fischer v americkej banke Citigroup a z medzinárodných inštitúcií pôsobil napríklad ako zástupca výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu a hlavný ekonóm Svetovej banky. Podobne ako pri nominácii Janet Yellenovej na post prezidentky Fedu, aj v tomto prípade musí nomináciu ešte schváliť Senát amerického Kongresu.

Súvisiace články

Aktuálne správy