Polovicu nových slovenských dlhopisov kúpili nemeckí investori

Polovicu aktuálnej emisie nových 15-ročných dlhopisov SR v objeme 1,5 miliardy eur kúpili investori z Nemecka a Rakúska. Domáci investori získali 16 %, nasledovali kupujúci z Veľkej Británie (spolu s Írskom) a Francúzska s podielom zhodne po 11 % emisie. Informovala o tom dnes Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).
„Väčšina emisie bola predaná investičným fondom s podielom 44 %, nasledovali poisťovne a fondy s podielom 36 %, banky dostali 17 % a ostatní investori dosiahli podiel 3 %,“ vyčíslil Juraj Pekár z odboru riadenia dlhu ARDAL.
Slovenská republika oznámila novú emisiu 15-ročného benchmarkového dlhopisu v stredu (8.1.), predávala ich potom vo štvrtok (9.1.). „Počet investorov narástol na viac než 170 a celková hodnota objednávok dosiahla 4 miliardy eur,“ priblížil Pekár. Zároveň zdôraznil, že ARDAL vydal dlhopisy s malou prirážkou nad existujúcu úrokovú krivku, a to na úrovni 1,05 % p.a. Úrokový výnos z dlhopisu – kupón je na úrovni 3,625 % p.a.
„Rozloženie a silná účasť investorov opäť potvrdila uznanie kvality a atraktivity Slovenskej republiky ako emitenta. Táto emisia je prvá so splatnosťou 15 rokov v krajinách strednej a východnej Európy za posledné tri roky,“ doplnil Pekár.
Manažérmi emisie boli Natixis, Slovenská sporiteľňa a UniCredit Bank. „Sme radi, že o prvú tohtoročnú syndikovanú transakciu bol taký obrovský záujem. Dopyt dosiahol približne 4 miliardy eur, pričom príprava a samotná transakcia prebehli veľmi hladko. Dosiahnutá riziková prirážka 1,05 % p.a. nad úrokové swapy je pre takúto splatnosť historicky najnižšia, čo je vynikajúci výsledok,“ zhodnotil výsledky riaditeľ odboru riadenia bilancie Slovenskej sporiteľne Vladimír Polhorský. Emisia bola podľa neho úspešná aj vďaka postaveniu Slovenska v eurozóne, rýchlejšiemu rastu ekonomiky ako priemer Európskej únie, zdravému bankovému sektoru aj jednému z najnižších verejných dlhov v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy