Bohatí Američania už riskovať nechcú, svoje peniaze radšej investujú v Európe

, e15 Foto:SITA

Americkí milionári tento rok nemienia riskovať straty na trhoch a radšej svoje peniaze zaparkujú na bankových účtoch. Tí z nich, ktorí chcú prehnať peniaze burzou, s najväčšou pravdepodobnosťou zostanú na Wall Street.

Svet mimo Ameriky tamojších boháčov neláka, za hranice krajiny sa tento rok vydá len tretina milionárov. Najväčšia časť z nich skončí v Európe. Vyplýva to z ankety výskumnej spoločnosti Spectrom Group medzi investormi disponujúcimi aspoň miliónom voľných dolárov.

"Milionári a multimilionári sú znepokojení úrovňami, ktoré dosiahol akciový trh," uvádza George Walper. Boháči tak uctia osvedčené pravidlo, že v najlepšom je dobré prestať. Americké akcie vlani posilnili o desiatky percent a pre ďalší rast chýbajú dôvody. "Zisky amerických firiem sú blízko rekordných maxím a ocenenie akcií sa zdá v porovnaní so zvyškom sveta nadsadené," domnieva sa akciový stratég HSBC Garry Evans.

Podľa štúdie zostane tento rok 55 percent boháčov radšej pri zemi a budú investovať do fondov peňažného trhu. "Akcie každých päť rokov 150 percent nezarobia a vsádzať v prostredí sprísňovania menovej politiky Fedu na dlhopisy je bláznivé. Je čas oprášiť zabudnuté aktívum – hotovosť," uvádza Jason Brady z Thornburg Investment Management.

Cesty investorov, ktoré povedú mimo Spojené štáty, zacielia najmä na starý kontinent, naopak len menšina zamieri na rozvíjajúce sa trhy. Najmenej populárnou investičnou destináciou zostáva pre tento rok medzi americkými milionári Rusko, ktoré k investíciám láka len tri percentá boháčov. Pomerne chladné nechávajú investorov aj niekdajší nádeje ako Brazília alebo India. Za atraktívne ich považuje len každý desiaty. Každý piaty naopak tento rok plánuje investovať v Európe. "Zisky európskych firiem čaká tento rok prudký nárast. Očakávame, že kontinentálne akcie tento rok vynesú 14 percent," dodáva Evans.

Súvisiace články

Aktuálne správy