Chodiace peňaženky: Sto miliónov čínskych turistov pustilo milióny dolárov

, MTI Foto:SITA

Vo výdavkoch čínskych turistov opäť padali rekordy. Čísla ukazujú, že za posledný rok vycestovalo do zahraničia 97 miliónov čínskych turistov, čo je o 17 percent viac než v roku 2012. Väčšina z nich, až 75 percent, si za cieľovú destináciu vybrala krajiny na ázijskom kontinente, alebo v Európe.

Pokiaľ ide o výdavky čínskych turistov, oficiálne údaje doteraz k dispozícii nie sú. V každom prípade ale treba rátať s pokorením doterajšieho rekordu, po vlaňajších 102 miliardách dolárov sa očakáva rast o 30 až 40 percent. Turistické kancelárie potvrdili globálne porovnania, z ktorých vychádza, že  čínski turisti míňajú na svojich zahraničných potulkách najviac. Preto ich nazývajú aj "chodiacimi  peňaženkami".

Podľa štatistík sa z cestovného ruchu môžu tešiť aj v krajinách východnej Ázie. Pri spočítaní domácich aj zahraničných turistov navštívilo v roku 2013 Čínu 3,2 miliardy ľudí, čo je o 300 miliónov viac ako v predchádzajúcom roku. Samozrejme väčšinou išlo o domácich turistov, zahraničných návštevníkov odradilo znečistenie ovzdušia, silná národná mena, rôzne podtypy vtáčej chrípky ako aj slabá globálna ekonomika.

Súvisiace články

Aktuálne správy