USDCAD je na 44-mesačných maximách

Na menovom páre USDCAD tvoríme dnes nové maximá za obdobie dlhšie ako 3 roky. Nie je sa čomu diviť ak sa skĺbia fundamenty typu prehlbujúceho sa deficitu obchodnej bilancie  Kanady a naopak zlepšujúcej sa bilancie pre USA.  Výraznou mierou na pohyboch tohto páru sa podieľajú aj výsledky amerického trhu práce. V stredu vyšli výsledky ADP, ktoré prevýšili trhový konsenzus a americká ekonomika za december pridala 238 000 pracovných miest. Na priloženom grafe vidíme, že úroveň americkej nezamestnanosti je prakticky najsilnejším fundamentom nasledovaný značnými trhovými pohybmi. Pre posilňovanie USD v súčasnosti hovorí aj zlepšujúca sa sila najväčšej svetovej ekonomiky, čo umožňuje Fedu znižovať mesačný program nákupov vládnych a hypotekárnych dlhopisov.

Zdroj: Bloomberg

(červené značky = aktuálna miera nezamestnanosti  < očakávaná; zelené značky = aktuálna miera nezamestnanosti  > očakávaná; biele = trhový konsenzus bol dosiahnutý)

Na kanadský dolár pôsobilo aj včerajšie vyjadrenie guvernéra kanadskej centrálnej banky, že necíti tlak na znižovanie úrokovej miery, i keď inflácia je hlboko pod cieľovými 2.0 %. Za november bola CPI len 0.9 % a  pokým nedôjde k výraznejšej zmene v makrodátach na úrokovú sadzbu nebudú siahať.

Dnes budú zverejnené aj výsledky počiatočných žiadostí o nezamestnanosť, pri ktorých sa očakáva zlepšenie, takže rezistencia 1.0853 USDCAD môže byť ľahko prekonaná.  Technicky rastu pomáha aj indikátor MACD, ktorý  je nad 0 a po kladných dátach z trhu práce sa mu otvára priestor na rast. Impulzom na oslabovanie CAD bude, či sa dnes uzatvorí nad 1.0853, ak áno ďalšia rezistencia sa nachádza na 1.0991, čo je úroveň zo septembra 2009.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy