Celoročný obchodný deficit Francúzska by mal klesnúť

Ministerka obchodu Nicole Bricqová uviedla, že vlaňajší trend naznačoval pokles obchodného deficitu krajiny na zhruba 60 mld. eur zo 67 mld. eur za rok 2012.

Francúzsko za minulý rok vykáže pokles deficitu zahraničného obchodu na približne 60 mld. eur z úrovne 67 mld. eur, na ktorej bol za rok 2012. Povedala to vo štvrtok ministerka obchodu Nicole Bricqová. Vyjadrila sa tak napriek tomu, že v novembri sa deficit prehĺbil. Podľa sezónne upravených údajov francúzskeho colného úradu novembrový schodok sa zväčšil na 5,7 mld. eur z októbrových 4,8 mld. eur.

Ministerka obchodu uviedla, že hoci novembrové údaje nie sú dobré, ide len o dočasné zhoršenie. Poznamenala pritom, že výrobca lietadiel Airbus má slušné objednávky. Trend za celý rok bol podľa jej slov taký, že krajina vykáže deficit zahraničného obchodu v objeme približne 60 mld. eur. Odvetvie výroby leteckej techniky je jedným z mála sektorov vo Francúzsku, ktorý v posledných rokoch dosahuje silný export.

Veľkí francúzski exportéri si želajú, aby vláda predĺžila program daňových úľav, ktorých cieľom je zníženie nákladov na pracovnú silu. Vláda prezidenta Francoisa Hollandea sa snaží o redukciu obchodného deficitu, ktorý sa stal jedným z najhorších znakov straty konkurencieschopnosti Francúzska na medzinárodných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy