Grécka vláda hovorí o oživení ekonomiky, radoví Gréci prestávajú veriť EÚ

Aj napriek slovám najvyšších gréckych vládnych predstaviteľov o pomalom oživovaní národnej ekonomiky a návrate na finančné trhy, podpora radových Grékov pre začínajúce predsedníctvo Grécka v EÚ, ako aj pre EÚ samotnú je najslabšia v histórii krajiny.
Potvrdil to aj celoeurópsky prieskum Gallupovho inštitútu. Podľa správy zverejnenej v stredu (8.1.) je po vyše štyroch rokoch konštantnej krízy verejná podpora Grékov pre EÚ naozaj nízka. V roku 2013 iba 13 percent Grékov ocenilo snahy EÚ o podporu svojej krajiny, ktorá šesť rokov bojovala s recesiou a pre finančný záchranný program vo výške 240 miliárd eur bola nútená zaviesť drastické úsporné opatrenia a reformy. V dôsledku vynúteného škrtania verejných výdavkov v prvej reakcii došlo k nárastu nezamestnanosti a poklesu hospodárskeho rastu.
Ide o dôrazný prepad gréckej podpory EÚ, nakoľko ešte v roku 2010 takmer tretina Grékov (32 percent) podporovala úsilie a myšlienky EÚ.
Premiér Antonis Samaras pri príležitosti prevzatia polročného predsedníctva v EÚ skonštatoval, že jeho krajina očakáva návrat k hospodárskemu rastu v roku 2014, po šiestich rokoch recesie, ktorá zničila viac ako 25 percent ekonomického výkonu krajiny.
Samaras dokonca vyjadril nádej, že vysoká miera nezamestnanosti, ktorá je dnes najvyššia v EÚ s hranicou 27 percent, začne v priebehu tohto roku klesať. A minister financií Jannis Sturnaras dodal, že náznaky oživenia gréckej ekonomiky už do konca tohto roku pocítia občania aj na svojich peňaženkách.
Európsky internetový denník EUobserver však upozornil, že ekonomická revitalizácia tejto krajiny je stále krehká. Ekonomicky, ako aj politicky. Úroveň zadlženia Grécka je okolo 180 percent HDP a z tohto dôvodu mnohí analytici tvrdia, že Atény si v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov budú musieť zobrať buď ďalší úver alebo odpis dlhu v hodnote okolo 10 miliárd eur. Minister Sturnaras to nepotvrdil ani nevyvrátil, spresnil, že si treba počkať na výsledky budúcotýždňovej misie inšpektorov Trojky a aj na výsledky záťažových testov gréckeho bankového sektora.
Sturnaras však potvrdil, že úsporné opatrenia mali nepriaznivý vplyv na príjmy občanov a vyčíslil, že v dôsledku krízy a vládnych škrtov ročné príjmy radových Grékov klesli o 35 percent.
Nezamestnanosť mladých Grékov je priamou príčinou poklesu popularity EÚ. Podľa najnovšieho prieskumu Gallupovho inštitútu podpora gréckej mládeže pre EÚ klesla zo 61 percent v roku 2009 na 19 percent v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy