Nový rok začal sľubne pre vzácne kovy, ale nie pre ropu

, Saxo Bank

Prvý (a skrátený) obchodný týždeň roka 2014 odštartoval zisky pri zlate a striebre, ktoré pritom v minulom roku patrili k tým najviac stratovým komoditám. Naproti tomu energetický sektor v prvom týždni musel odovzdať časť zo ziskov, ktoré sa mu podarilo utŕžiť v posledných decembrových týždňoch.

Spolu so začiatkom nového roka sa pritom začína hovoriť o oživení ekonomického rastu. Tiež svetová výrobná aktivita počas decembra zažila najlepšie výsledky od apríla 2011.

Bude sa história opakovať a dočkáme sa v januári opäť slušného výkonu, ktorý kľúčové komodity ako platina, striebro, meď aj ropa Brent a benzín predvádzajú už štyri roky za sebou? Prvé náznaky síce obom kovom nahrávajú, avšak počas prvých obchodných dní roku sme mohli vidieť, ako ich sprevádzajú výkyvy smerom nadol. Navyše energetický sektor možno bude musieť bojovať najviac, aby si podobne dobré výsledky vydobyl – musí sa totiž vysporiadať s terajšou neprítomnosťou geopolitických rizík a narastajúcimi dodávkami, predovšetkým zo Severnej Ameriky a zrejme Líbye, ktorá svoje ropné exporty pravdepodobne čoskoro obnoví. To všetko nasvedčuje tomu, že cena ropy zostane pod tlakom.

Ako môžeme vidieť, počas uplynulého týždňa rástli ceny všetkých vzácnych kovov. Najlepšie sa viedlo platine, za ktorou nasledovalo zlato a paládium. Index vzácnych kovov DJ UBS stratil v priebehu roka 2013 viac ako tridsať percent a k najväčším obetiam sa radilo práve striebro a zlato. Tento priebeh pritom prerušil niekoľkoročnú rally na zlate, ktorá začala v roku 2001 a počas ktorej sa priemerná ročná návratnosť tejto komodity blížila 15 percentám. V spodnej časti tabuľky potom nájdete niekoľko kontraktov futures na energetické tituly, hlavne benzín a na ropu Brent a WTI.

Cena kávy typu robusta sa prepadla najviac za necelé posledné dva roky. Stále je totiž predmetom výpredajov, a to kvôli očakávanej rekordnej produkcii z Vietnamu, ktorý je najväčším svetovým producentom týchto kávových bôbov. Vietnamskí farmári držali až do polovice decembra svoju produkciu skrátka, a dúfali tak, že sa im podarí vyhnať ceny robusty hore. Ale keď potom zásoby začali putovať na export, prišla korekcia a robusta stratila viac ako 50 percent z rally trvajúcej od novembra do decembra.

Meď patrila počas decembra k najlepšie prosperujúcim komoditám, pretože dokázala zareagovať na lepšie vyhliadky ekonomického rastu v Spojených štátoch a na perspektívu udržateľného rastu v Číne, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom medi na svete. Podpory sa medi dostalo aj vtedy, keď pokračoval pokles jej zásob v skladoch, ktoré kontrolujú dve najväčšie burzy s príslušnými futures – londýnska a Shanghi.

Zásoby monitorované Londýnsku burzou kovov a Šanghajskou burzou s futures spadli až na najnižšiu úroveň za posledný rok, ako napovedajú posledné známe dáta z 31. decembra. V posledných mesiacoch sa pritom pozornosť sústredila okolo vyhliadok na lepšiu dostupnosť zásob a došlo aj k ďalšiemu nárastu dopytu na pozadí nižších skladových zásob. To obchodníkov donútilo, aby svoju pozornosť začali smerovať inam. A pretože už meď dosiahla šesťmesačné maximum, možno teraz očakávať menšie vyberanie ziskov. Navyše očakávaný výhľad vyšších dodávok by v najbližších mesiacoch mohol pomôcť pri obnove zásob.

Zlato našlo podporu vo fyzickom dopyte a pokrývaní krátkych pozícií

Žltý kov bol na ceste za svojím najlepším týždenným výsledkom od vlaňajšieho októbra. Pomohlo mu predovšetkým to, že investori mali na začiatku nového roka nižšiu chuť predávať. Počas posledného obchodného dňa roku 2013 hľadali predajcovia vhodnú hladinu, ktorá by bola nižšia ako posledné minimum 1187 dolárov za uncu. Avšak úroveň 1 180 dolárov za uncu sa prelomiť nepodarilo, čo naopak prilákalo kupca. Od tej doby potom nakupovanie pokračovalo a zlato sa prehuplo späť nad 1 200 dolárov za uncu, a je tak relatívne v bezpečí.

Nákupný apetít prichádzal v tomto roku najmä zo strany ázijských obchodníkov. To len posilnilo očakávania, že dopyt z tohto regiónu po zlate zostane aj v novom roku silný. Prémia za okamžitú dodávku zlata vzrástla v Číne až na 23 dolárov za uncu, čo je o takmer sedem dolárov viac než decembrový priemer. Rezervná banka Indie navyše 31. decembra zrušila niektoré reštrikcie pre import, a to by tiež mohlo prispieť k obnoveniu dopytu. Ďalšiu podporu by potom zlatu mohla dodať stabilizácia trhov s dlhopismi – najmä po nedávnych výpredajoch, ktoré viedli až k tomu, že výnosy u desaťročného amerického štátneho dlhopisu dosiahli 2,5 -ročné maximum.

Spotová cena zlata:

Špekulatívny predaj nakrátko (tzv. short selling), ku ktorému pristúpili hedgeové fondy, sa v období od novembra do decembra navýšil takmer štvornásobne, konkrétne o 5,7 milióna uncí. Pokusy o predaj zlata však nakoniec zlyhali, čo viedlo k týždňu chabých shortov a pomohlo pokračovať rally. Či to bude dosť na to, aby cena zlata opäť prekonala kľúčovú hranicu odporu 1 268 dolárov za uncu, zatiaľ nie je isté. A navyše je potrebné brať do úvahy, že sa počas prvých pár obchodných dní roku 2014 predalo viac burzovo obchodovaných produktov, než sa ich nakúpilo.

Fundamenty svedčia platine

Platina vstúpila do nového roka silnými ziskami a prémia voči zlatu vzrástla až na 13 percent, čo je najvyššia hodnota od júla 2011. Ak niekto zvažuje investície do tohto sektora, mohol by mu pri rozhodovaní nahrávať do kariet nedostatok zásob naprieč celým svetom, ale aj riziko nepokojov u pracovníkov v Juhoafrickej republike, ktorá je najväčším producentom platiny, a pokusy Číny o znižovaní emisií výfukových plynov.

Podpora pre ropu poľavuje, čaká sa vzostup dodávok

Dva hlavné benchmarky ropného sektoru – ropa Brent a WTI – sa počas prvého januárového týždňa dostali pod ťažký predajný tlak. Pokles cien mal na svedomí najmä nedostatok špekulatívnych nákupcov, ktorí cenu ropy podporovali na konci minulého roka. A k negatívnym správam pre čierne zlato patril aj posilňujúci dolár a správy z Líbye o tom, že už tri mesiace trvajúci štrajk ropného poľa Al Sharara sa blíži ku koncu. Avšak ak vláda nepristúpi na niekoľko kľúčových požiadaviek, štrajk by mohol za dva týždne zase pokračovať. Stále tak nie je jasné, kedy východná časť krajiny, ktorá je bohatá na ropu, svoju produkciu obnoví. Líbyjská ropná produkcia tak podľa nás bude aj naďalej na hony vzdialená od pôvodných hodnôt.

Líbya je už od minulého leta schopná exportovať len zlomok toho, čo skôr. Dôvodom sú dlhodobé protesty na ropných poliach, termináloch a v hlavných prístavoch. Zatiaľ čo ešte krátko po revolúcii v júli 2012 dosahovala produkcia maxima vo výške 1,6 milióna barelov za deň, po začiatku protestov začala poľavovať a počas niekoľkých posledných mesiacov sa scvrkla na iba 200 000 barelov denne. Práve to bolo hlavným dôvodom, prečo počas tejto doby ropa Brent posilňovala.

Ropa Brent sa v decembri dvakrát pokúsila prekonať hranicu 112 dolárov za barel, ale ani raz sa jej to nepodarilo. Hranica odpory tak naďalej zostáva pevná. Ako už som ale spomenul, január sa pre investorov do ropy Brent v posledných troch rokoch zapísal ako úspešný mesiac. Návratnosť sa počas neho priemerne pohybovala okolo 4,6 percenta. A pretože sa verí v ďalší rast ekonomiky a malo by narastať aj geopolitické napätie, cena Brentu by mohla počas januára šplhať nahor.

S nástupom roku 2014 sa výhľad pre dopyt a ponuku po rope zdá ako veľmi vyrovnaný. Rast ponuky by dokonca po prvýkrát za posledné roky mohol prekonať rast dopytu. Pričítame to predovšetkým vyššej produkcii ropy v krajinách mimo zoskupenia OPEC – a to hlavne vďaka nekonvenčným metódam ťažby v Severnej Amerike. Rastový potenciál pre ropu sa však naďalej zdá limitovaný, aj keď je trh zásobený podporou v podobe možného narušenia dodávok. Ak sa vyplnia posledné správy z Líbye a dôjde k obnoveniu dodávok z krajiny, ktorá drží najväčšie zásoby ropy v Afrike, potom by sa cena Brent mohla ustáliť v nižšom rozmedzí, ako sme si ju v posledných rokoch zvykli vídať.

Ropa Brent, mesačný kontrakt:

Autor: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy