Španielska princezná Cristina je podozrivá z prania špinavých peňazí

, Bloomberg Foto:SITA

Mladšia dcéra španielskeho kráľa Juana Carlosa, princezná Cristina, je podozrivá z prania špinavých peňazí. Cristina má mať podiel na finančných machináciách vedených jej manželom Inakim Urdangarinom, bývalým reprezentantom v hádzanej, ktorý súťažil aj na olympijských hrách.

Sudca José Castro tvrdí, že má konkrétne dôkazy o tom, že španielska princezná páchala trestnú činnosť. Princezná Cristina by sa k súdu mala dostaviť 8. marca. V histórii Španielska ide o vôbec prvý prípad, kedy sa priama príbuzná španielskeho kráľa postaví pred súd kvôli obvineniu z nelegálnej činnosti. Už tak dosť nepopulárnu španielsku kráľovskú rodinu tak teraz zasiahne ďalšia rana.

Podľa novín ABC získala nezisková organizácia Noosa Institute pod vedením Inaki Urdangarina v rokoch 2004 až 2007 od regionálnych vlád vo Valencii a na Baleárskych ostrovoch 5,8 milióna eur na organizovanie športových podujatí a iných udalostí, bez toho, aby sa zúčastnila oficiálnych tendrov. Organizácia navyše väčšinu peňazí nepreinvestovala a ich skutočné využitie je dodnes predmetom špekulácií. Urdangarin napriek tomu všetku vinu odmieta.

Sudca Castro už vlani v apríli oznámil, že začne vyšetrovanie princeznej. Kvôli nedostatočnému odôvodneniu ho ale súd v Palme de Mallorca o niekoľko týždňov neskôr zastavil.

Podozrenia voči Cristine a jej manželovi vrhli tieň na kráľovskú rodinu a sedemdesiatšesťročného panovníka Juana Carlosa , ktorý po dlhé roky patril k najrešpektovanejším osobnostiam v Španielsku. Okrem tejto aféry jeho povesť vážne poškodilo aj odhalenie, že sa v roku 2012 zúčastnil nákladného lovu slonov v Afrike, zatiaľ čo jeho krajina bojovala s ekonomickou krízou a vysokou nezamestnanosťou. Podľa prieskumu španielskeho denníka El Mundo by jej prestíž mohla zachrániť iba abdikácie kráľa Juana Carlosa a nástup princa Filipa na trón.
 

Španielska kráľovská rodina

– Kráľ Juan Carlos a jeho manželka Doňa Sofia

– Dedič trónu: princ Felipe Bourbonský, jeho manželka Letizia Ortiz

– Ďalší potomkovia kráľa: princezná Elena, princezná Cristina

:

Súvisiace články

Aktuálne správy