Británia musí ďalej šetriť, aby znížila schodok v rozpočte

Britská ekonomika pokračuje v zotavovaní a rastie rýchlejšie ako väčšina európskych štátov, avšak vláda musí aj napriek tomu ďalej radikálne zoškrtať výdavky na sociálny systém, ak chce zredukovať deficit v rozpočte. Vyhlásil to dnes minister financií George Osborne, ktorého citujú agentúry Reuters, AP a RTTNews.
Spresnil, že kabinet musí znížiť v tomto roku výdavky o 17 miliárd libier (20,47 miliardy eur), v nasledujúcom roku o 20 miliárd GBP a aj po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2015, bude nová vláda nútená zoškrtať výdavky o ďalších 25 miliárd GBP.
Tento rok bude rokom pravdy, povedal Osborne na stretnutí so zamestnancami firmy na výrobu autokomponentov v Birminghame. Kabinet má na výber z dvoch možností – buď zredukovať výdavky štátu, alebo zvýšiť dane, upozornil minister financií.
Jedným zo spôsobov ako ušetriť, je znížiť sociálne dávky na bývanie pre ľudí mladších ako 25 rokov a upraviť podmienky na prideľovanie mestských nájomných bytov, na ktoré by po novom nemali nárok ľudia s ročným príjmom nad 65.000 libier.
Rozpočtový schodok Británie vo finančnom roku 2012/13 (do 31. marca 2013) klesol na 5,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 7,6 % HDP v predchádzajúcom roku.
Británii sa darí dosahovať väčšie tempo rastu ako iným veľkým európskym ekonomikám. V 3. kvartáli 2013 sa HDP krajiny zvýšil o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Na ilustráciu, HDP Nemecka vzrástol v období júl-september 2013 medzikvartálne o 0,3 %.
Miera nezamestnanosti v Británii v 3. štvrťroku 2013 klesla na 7,4 % a inflácia dosiahla 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy