Prioritou PKS v roku 2014 je plnenie iniciatívy

Agropotravinársky sektor sa podľa prezidenta Potravinárskej komory Slovenska Daniela Poturnaya v nadchádzajúcom období nedotiahne vo výške financovania na konkurencieschopnejšie členské štáty.

Najdôležitejšou aktivitou v roku 2014 je pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) uskutočňovať v praxi záväzok na podporu ekonomiky Slovenska. Informovala o tom komora. „Som veľmi rád, že po takmer ročných rokovaniach obchodníci a potravinári dosiahli dohodu a mohli sme tak verejne deklarovať vôľu vyvinúť maximálne úsilie postupne zvyšovať na pultoch ponuku potravín vyrobených na Slovensku,“ konštatoval na valnom zhromaždení prezident PKS Daniel Poturnay. Zástupcovia Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR a členovia PKS v decembri 2013 podpísali Iniciatívu na podporu ekonomiky Slovenska. Spolupráca by mala priniesť zvýšenie ponuky domácich výrobkov na pultoch predajní.

Podľa potravinárov v roku 2013 pokračovalo uťahovanie opaskov. „Rokovania o Viacročnom finančnom rámci na roky 2014 až 2020 nepriniesli slovenským poľnohospodárom a potravinárom dobré perspektívy,“ informoval Poturnay. Dodal tiež, že aj v nadchádzajúcom období sa agropotravinársky sektor nedotiahne vo výške financovania na konkurencieschopnejšie členské štáty. PKS podporuje zrovnoprávnenie slovenských farmárov a odstránenie diskriminácie európskych dotácií. „Nerovný prístup bude mať negatívny dopad na agropotravinársky sektor na Slovensku,“ uzavrel Poturnay.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb. Založili ho potravinárske firmy pôsobiace na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Komora pôsobí v SR od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 46 členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy