P. KONŠTIAK: Prechod na euro nepriniesol zvyšovanie cien v obchodoch

Zavedenie eura na Slovensku vníma prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak pozitívne. Veľmi dôležité bolo podľa jeho slov najmä to, že obchodníci zvládli prechod na euro po technickej stránke a súčasne i to, že táto zmena nepriniesla zvýšenie cien.
„Bol to komplikovaný prechod, prebehol bez problémov a väčšina Slovákov je do dnešného dňa spokojná s prijatím eura,“ konštatoval Konštiak pre TASR. Jediným problémom, ktorý sa v tejto súvislosti vyskytol, bolo podľa obchodníkov to, že po prijatí silného eura bolo pre Slovákov výhodnejšie nakupovať v zahraničí. „Vtedy sme pocítili jediné negatívum,“ doplnil. Tento trend však podľa jeho slov trval len v roku 2009 a následne sa vytratil.
Aj podľa analytika agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomíra Drahovského sa obchodníkom podarilo pri zavádzaní eura dodržať akoby džentlmenskú dohodu s vládou a nezvyšovať ceny pri prijímaní novej meny. Ceny potravín v obchodoch však podľa jeho slov stúpli niekoľko rokov neskôr, čo však nespôsobilo euro, ale vysoká daň z pridanej hodnoty (DPH) oproti okolitým štátom. „Nastal efekt, keď sa ľuďom zdalo, že si za svoje príjmy môžu kúpiť menej potravín ako pred vstupom do eurozóny,“ zhodnotil Drahovský.
Preto tržby obchodu podľa neho pred vstupom do eurozóny v maloobchode rástli a neskôr začali stagnovať a klesať. K tomu, samozrejme, prispeli aj kríza a vysoká nezamestnanosť. „A tiež veľké rozdiely v kúpyschopnosti regiónov. Napríklad Bratislavský kraj vytvára takmer 50 % tržieb maloobchodu Slovenska,“ vyčíslil Drahovský.

Súvisiace články

Aktuálne správy