Výrobný sektor eurozóny pokračuje v zotavovaní

Výrobný sektor eurozóny dosiahol vlani v decembri najrýchlejšie tempo rastu od polovice roka 2011, a to vďaka čulej aktivite nemeckého a talianskeho priemyslu. To je ďalší zo signálov, ktoré naznačujú, že menová únia ako celok má vyhliadky na dobrý štart do nového roka. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA na základe najnovšieho prieskumu agentúry Markit.
Podľa spresnených výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v decembri 2013 vzrástol na 52,7 bodu z novembrových 51,6 bodu. Potvrdili sa tak výsledky predbežného prieskumu, ktoré signalizovali, že PMI výrobného sektora sa v decembri vyšplhal na najvyššiu úroveň za uplynulých 31 mesiacov. Hodnota indexu sa ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov hranicou, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od poklesu.
Za tento výsledok vďačí eurozóna solídnemu výkonu výrobných sektorov v Nemecku, Taliansku, Holandsku a Írsku, a tiež mohutnému rastu rakúskeho priemyslu. Aj španielsky výrobný sektor už prekonal zlomovú hranicu 50 bodov a jeho aktivita stúpa, zatiaľ čo grécky sa k nej tesne priblížil, jeho decembrový PMI dosiahol 49,6 bodu a je najvyšší za 52 mesiacov.
Na druhej strane, výrobný sektor druhej najväčšej ekonomiky eurozóny – Francúzska, sa vybral opačným smerom. Hodnota jeho PMI v závere roka klesla na 47 bodov a bola najnižšia za uplynulých sedem mesiacov. To podľa Markit naznačuje, že vláda v Paríži by sa mala sústrediť na zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny.
Z údajov Markit ďalej vyplýva, že výrobné podniky v eurozóne zaznamenali v decembri solídny rast nových objednávok aj produkcie, ale celková úroveň zamestnanosti v regióne sa zatiaľ veľmi nezmenila.

Súvisiace články

Aktuálne správy