Zamestnanosť v Nemecku dosiahla vlani nový rekord 41,8 milióna ľudí

Počet zamestnancov v Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, dosiahol vlani nový rekord, už siedmy rok po sebe, aj keď bol ich nárast menší, ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje spolkového štatistického úradu.
Podľa štatistík 41,8 milióna obyvateľov Nemecka malo vlani prácu. V roku 2013 tak pribudlo v krajine 232.000 nových pracovných miest, čo je však o zhruba polovicu menej, ako bol priemer za predchádzajúce dva roky 2012 a 2011.
Miera nezamestnanosti v Nemecku sa už dva rok stabilne drží pod hranicou 7 %. To je veľký rozdiel v porovnaní so Španielskom a Gréckom, kde sa nezamestnanosť pohybuje nad hranicou 26 %.
Dobrá situácia na nemeckom trhu práce je dobrou správou aj pre ekonomiku. Vláda v Berlíne sa totiž spolieha, že hospodárstvo tento rok potiahne najmä domáci dopyt namiesto tradičného exportu, ktorý zasiahlo spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík a krehký dopyt v eurozóne.
Niektoré významné nemecké ekonomické inštitúty ale varovali kancelárku Angelu Merkelovú, že zavedenie minimálnej mzdy môže priniesť krajine stratu pracovných miest.
Údaje o vývoji nezamestnanosti v Nemecku v poslednom mesiaci minulého roka zverejní štatistický úrad na budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy