Írska ekonomika v 3. štvrťroku vzrástla viac, ako sa čakalo

Írska ekonomika v 3. štvrťroku vzrástla viac, ako sa čakalo, a to vďaka mohutnej expanzii stavebného sektora. To signalizuje, že tzv. zelený ostrov, ktorý len minulý víkend vystúpil zo záchranného programu, stojí pevne na nohách a pokračuje v zotavovaní, konštatuje agentúra Reuters.
Podľa najnovších štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Írska v období júl – september 2013 zvýšil o 1,5 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a miera nezamestnanosti, ktorá vlani kulminovala na úrovni 15,1 %, klesla na 12,5 %.
Írsko je prvým štátom eurozóny, ktorý úspešne dokončil záchranný program Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Teraz si však potrebuje udržať hospodársky rast, aby splnilo svoj cieľ a do konca tejto dekády znížilo štátny dlh o 25 %.
Zelený ostrov v 2. kvartáli tohto roka prekonal recesiu, v poradí už druhú za päť rokov, a jeho HDP sa za tri mesiace do konca júna zvýšil medzikvartálne o 0,7 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, preto Írsku predpovedali rovnaký rast HDP, teda o 0,7 %, aj v 3. štvrťroku 2013.
Podľa analytikov výraznejšia ako očakávaná expanzia írskej ekonomiky signalizuje, že spotrebitelia začínajú pomaly zvyšovať výdavky a pomáhajú tak hospodárstvu nabrať tempo. Potvrdzuje to aj zvýšenie výdavkov v stavebníctve v 3. kvartáli medziročne o 15 %, čo je mimoriadne výrazný rast.
Ekonomiku krajiny, ktorá je závislá od zahraničného dopytu, však stále brzdia problémy štátov v Európe. Svedčí o tom pokles exportu v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,8 %.
Ale na druhej strane domáce výdavky začínajú ožívať a v období júl – september vzrástli o 0,9 % oproti predchádzajúcemu kvartálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy