Predávajúci nebude musieť v telefóne povedať ľuďom, odkiaľ má ich číslo

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Miroslav Kadúc chcel zvýšiť ochranu a informovanosť ľudí pri predaji tovaru na diaľku, presnejšie cez telefón.

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Miroslav Kadúc chcel zvýšiť ochranu a informovanosť ľudí pri predaji tovaru na diaľku, presnejšie cez telefón. V návrhu novely zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji preto navrhol, aby predávajúci oznámil už na začiatku komunikácie, odkiaľ získal telefónne číslo spotrebiteľa. Zároveň by mal takýto predávajúci zákaz šíriť reklamu cez telefón bez predchádzajúce súhlasu spotrebiteľa. Poslanci Národnej rady (NR) však dnes tento návrh zákona neposlali do druhého čítania.
Podľa Kadúca návrh zákona vychádza z platnej legislatívy EÚ, ktorá sa odvoláva na Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd z dôvodu rešpektovania práva spotrebiteľa na súkromie. Prijatie zákona by podľa neho znížilo počet prípadov neoprávneného získania a nakladania s osobnými údajmi ľudí v oblasti zásielkového predaja, reklamy a priameho marketingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy