EÚ vyriešila financovanie nákladov spojených s likvidáciou bánk

Dohoda o európskej bankovej únii sa priblížila. Ministri financií eurozóny totiž v noci nadnes vyriešili jeden dôležitý sporný bod - financovanie likvidácie nesolventných bánk.

Dohoda o európskej bankovej únii sa priblížila. Ministri financií eurozóny totiž v noci nadnes vyriešili jeden dôležitý sporný bod – financovanie likvidácie nesolventných bánk. To podporilo optimizmus, že ministri financií Európskej únie (EÚ) uzavrú dohodu o bankovej únii ešte dnes. Informovali o tom agentúry RTTNews a portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.
Podľa mediálnych správ sa ministri financií eurozóny dohodli na vytvorení fondu, do ktorého by banky mali v priebehu desiatich rokov vložiť 55 miliárd eur. Z fondu by sa v budúcnosti platili náklady na likvidáciu nesolventných bánk. Táto suma by však v prípade veľkej krízy, ako bola napríklad finančná kríza z roku 2008, nestačila.
Dosiahnutý kompromis pri dlhodobo spornej téme zvyšuje pravdepodobnosť, že šéfovia štátov a vlád EÚ ešte do konca roka podpíšu dohody o vytvorení bankovej únie. Mechanizmus likvidácie problémových bánk by tak mohol začať fungovať v roku 2015. Krajiny EÚ sa už v utorok (17. 12.) večer dohodli na prvom kompromise týkajúcom sa zvýšenia ochrany vkladov súkromných osôb pri bankrote finančných inštitútov.
Súčasťou bankovej únie bude ešte spoločný bankový dohľad pod strechou EÚ, ktorý má začať fungovať koncom roka 2014. Reforma má zvýšiť dôveru vo finančný sektor EÚ a chrániť daňových poplatníkov, aby sa v prípade krízy nezachraňovali banky z ich peňazí.
„Dnes v noci sa nám podaril dôležitý prielom pre vybudovanie bankovej únie v Európe,“ uviedol komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn pre agentúru Reuters. To otvára cestu pre dohodu ministrov financií celej EÚ, ktorí sa stretnú dnes. Vo štvrtok (19. 12.) sa potom začína dvojdňový summit lídrov únie.
Podľa návrhu, ktorý vypracovali ministri financií eurozóny, v čase, kým nebude v spomínanom fonde dostatok peňazí, vlády budú môcť potrebné prostriedky získať od bánk. Ak ani to nebude stačiť, budú musieť prísť na pomoc štáty. Ak budú nejakej vláde chýbať peniaze, použijú sa prostriedky z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), podobne ako sa to stalo v roku 2012, a to pri sanácii španielskeho bankového sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy