Londýnska City: Priemerný britský bankár dostane na odmenách takmer 170 tisíc libier

, e15 Foto:SITA

Bankárov z londýnskej City čakajú štedré Vianoce. Sľubne rozbehnutá britská ekonomika tento rok vygeneruje ďalších milionárov z radov bankových manažérov a investičných stratégov.

Priemerný britský bankár totiž očakáva na tohtoročných bonusoch bezmála 170 tisíc libier, teda takmer o polovicu viac ako vlani. Bonusy finančníkov by tak v tomto roku dosiahli viac ako dvojnásobok ich bežnej mzdy. Vyplýva to z výskumu spoločnosti Astbury Marsden.

Strop vo výške maximálne dvojnásobku pevnej mzdy si pritom od budúceho roka vymohla Európska únia. Podľa úradníkov sa tak má predísť hazardovaniu bankárov so zverenými prostriedkami. Banky si však pre svojich kľúčových zamestnancov dokázali vyjednať výnimku. Vyšším odmenám tak nabudúce môže dať zelenú národný regulátor, v prípade bankárov so zárobkom nad milión eur potom Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA).

Zárobok cez milión eur pritom na City nie je ničím neobvyklým. Podľa dát EBA Británia takto platí bezmála trom tisíckam finančníkov. V Španielsku je takto zaplatených len 37 bankárov, vo Francúzsku 117 a v Nemecku okolo dvoch stoviek. Niektoré krajiny ako Česká republika alebo Estónsko miliónových bankárov ani nemajú. Mzdy a odmeny tento rok majú rásť práve najbohatším finančníkom. Priemer miezd nižšie postavených bankárov zostane podľa prieskumu tretím rokom nezmenený.

"Kondícia City sa počas posledného polroka značne zlepšila, napriek tomu tento rok nemusí byť tak štedrý, ako bankári očakávajú," krotil Mark Cameron z Astbury Marsden nádeje finančníkov.

Ak bankári nedostanú pridané u svojho súčasného zamestnávateľa, nie je v Londýne nič jednoduchšie než ho zmeniť. Vyššie postavený bankový úradník tak môže pri odchode ku konkurencii počítať v priemere s 29 percentným navýšením mzdy. Ešte vlani to bola len polovica.

Súvisiace články

Aktuálne správy