Prieskum banky: Slováci by štátu požičali na zdravotníctvo

, ZUNO Foto:TASR

Keby Slováci mohli požičať štátu peniaze, najradšej by podporili zdravotníctvo, sociálny systém a školstvo. Naopak, žiadne financie by neposlali armáde. Spotrebiteľskú pôžičku by si Slováci najradšej vzali na vybavenie bytu. Vyplynulo to z prieskumu direct banky Zuno.

Zdravotníctvo by podporilo 34 % ľudí,
na sociálny systém by si požičalo 19 % Slovákov,
18 % respondentov by prispelo na školstvo,
 9 % opýtaných by poskytlo finančnú injekciu na boj s korupciou.

Polovica Slovákov by si rada vzala spotrebiteľský úver na zariadenie a rekonštrukciu bytu. Záhradu s bazénom by si za požičané peniaze zaobstaralo 23 % a na luxusné auto by si požičalo 11 % respondentov. Viac ako 5 % Slovákov by si najradšej požičalo na cestu do vesmíru.

Prieskum zároveň ukázal, že len zanedbateľná časť Sloveniek a Slovákov je promiskuitná. Iba 2 % by si požičali peniaze za účelom vydržiavania milenca či milenky.

Tajný byt alebo podnájom by si na úver chcelo zobrať len 6 % opýtaných. 77 % respondentov uviedlo, že vec, na ktorú by si nikdy nepožičali, je kabelka.

Najvýznamnejším faktorom pri rozhodovaní o pôžičke je pre 53 % opýtaných tradične úroková sadzba, pre 20 % je to refinancovanie, teda možnosť spojenia viacerých úverov do jedného.

Výskum uskutočnila agentúra Perfect Crowd na vzorke 500 respondentov zo Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy