KĽDR po poprave druhého najmocnejšieho muža: Ekonomické zóny budú!

, ČTK Foto:SITA

Poprava mocného strýka severokórejského diktátora Kim Čong - una nepovedie k zmenám ekonomickej politiky krajiny. Pchjongjang plánuje aj naďalej pracovať na ambicióznom pláne zriadenie dvoch nových ekonomických zón a priťahovať do nich zahraničné investície.

Ani poprava Čang Song – tcheka nezmení plány KĽDR na vznik dvoch ekonomických zón, ktoré strýko diktátora Kim Čong – una presadzoval. Pritom možno práve snaha zavádzať trhové hospodárske reformy po vzore Číny doviedla Čanga na popravisko. Smrť druhého najmocnejšieho muža KĽDR a architekta jej hospodárskej politiky, by sa nemala chápať ako signál odvrátiť sa od snahy pritiahnuť do krajiny zahraničné investície, uviedol vedúci činiteľ Štátneho výboru pre hospodársky rozvoj Jun Jong – sok.

"Hoci Čang Song – tchekova skupina spôsobila našej ekonomike veľkú škodu, hospodárska politika Kórejskej ľudovodemokratickej republiky sa nijako meniť nebude," vyhlásil.

Niektorí analytici sa domnievajú, že Čang sa s režimom dostal do ostrých sporov kvôli tomu, že obdivoval trhové hospodárske reformy Číny a chcel ich zavádzať v KĽDR. V auguste 2012 sa Čang v Pekingu stretol s čínskym prezidentom a premiérom a obe strany neskôr podpísali sériu ekonomických dohôd, vrátane zmluvy o rozvoji dvoch špeciálnych ekonomických zón – Rason na východnom pobreží KĽDR a Hwangkumpchjongu pri hraniciach s Čínou. Iní analytici ale jeho popravu označujú za výsledok obyčajného mocenského boja.

Nové ekonomické zóny by sa mali, podobne ako na začiatku reforiem v Číne na konci 70. Rokov, stať inkubátorom pre zavádzanie kapitalistických metód do inak prísne plánovanej ekonomiky. KĽDR nedávno tiež pripravila zákony, ktoré uľahčia zahraničné investície a poskytnú investorom stimuly a garancie. Miestni činitelia dostanú väčší priestor pre ekonomické rozhodnutia. Ani pred Čangovou popravou ale nebolo jasné, ako ďaleko v tom chce Pchjongjang zájsť.

Úspech ekonomických zón bude vzhľadom k medzinárodným obchodným sankciám proti KĽDR závisieť plne na Číne a Čang bol hlavným prostredníkom medzi Pchjongjangom a Pekingom. Jun ale bagatelizoval Čangov význam pre vzťahy s Čínou a povedal, že jeho odstránenie pokrok na ekonomickom poli naopak urýchli a kľúčové čínske investície neodradí.

Čínska médiá po Čangovej poprave nezvyčajne otvorene vyzvali vodcu Kim Čong – una k návšteve Číny. KĽDR medzitým podľa juhokórejskej agentúry Jonhap začala sťahovať z Číny svojich obchodných zástupcov, čo môže súvisieť s pokračujúcimi čistkami v sektore, ktorý mal Čang na starosti, teda v zahraničnom obchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy